Téměř tři sta amerických aut se o víkendu sjelo do autokempu Stříbrný rybník. Byl mezi nimi i unikát, Cadillac Eldorado Brougham. Po světě jich jezdí už jen několik desítek.

„V roce 1957 se jich vyrobilo 400. Na světě by jich ve stavu schopných nebo částečně schopných renovace ještě mělo být zhruba 220, jezdit jich může maximálně sto. Hodnota tohoto auta se pohybuje kolem čtvrt milionu dolarů,“ uvedl Darek Haumer, vlastník auta mnohými považovaného za nejlepší, jaké se na světě vyrobilo.

„Jsem zatížen na cadillaky, a jelikož jsem věděl, že se vyráběla tahle specialitka, řekl jsem si, že bych jednu chtěl urvat,“ prohlásil. Před čtyřmi lety jeden kousek koupil, sice ve špatném stavu a 16 let odstavený, ale kompletní. Dovezl jej z Ameriky a po dvou a půl letech práce vůz opět vyrazil na cesty v plné kráse.

Třetí ročník srazu amerických aut nazvaný Hradecká vosmička pořadatelé hodnotí jako úspěšný. Povedená byla například už páteční projížďka hradeckými ulicemi, která nebyla pojata jako spanilá jízda, tedy kolona aut. Šest desítek „amerik“ jezdilo po Hradci všelijak.

Na Stříbrňáku byly kromě přehlídky jednotlivých aut připraveny soutěže i zábava. „Je to tady ideální. Večer se dají udělat koncerty, prostě pohodička. Na příští rok bychom chtěli zpestřit program a udělat sraz ještě víc na pohodu,“ řekl pořadatel Jan Hvězda.