Vršící se nezaplacené složenky a účty jsou postrachem také mnoha domácností na Hradecku. Ekonomická krize vehnala spoustu lidí do takzvané dluhové pasti. Jsou ale i tací, kteří si s placením poplatků hlavu příliš nelámou. Ti většinou dluží peníze městským a obecním pokladnám.

Městský úřad ve Smiřicích se rozhodl upozornit všechny osoby, které mu dluží, že je připraven uzavřít smlouvu se soudním exekutorem na provádění exekucí.Ještě před tímto posledním krokem však občanům nabízí jinou variantu – „amnestii pro dlužníky“. Ta skýtá možnost zaplacení nebo dohody o splátkovém kalendáři.

„Byl to nápad našeho ekonoma, který velmi chválím,“ říká o amnestii pro dlužníky starosta Smiřic Luboš Tuzar. „Naším cílem bylo neplatiče tak nějak vyprovokovat k tomu, aby se nad sebou zamysleli a měli možnost své závazky vyrovnat, “ dodal.

Všichni dlužníci města mají do 30. června možnost si na ekonomickém odboru města dohodnout způsob vyrovnání svého dluhu. Předejdou tak i dalšímu narůstání nákladů na pohledávku. Inspiraci získaly Smiřice u jiných měst.

„Na jednom semináři jsem slyšel, že to dobře funguje, a tak jsme se rozhodli to u nás zkusit také,“ říká vedoucí ekonomického odboru města Smiřice Bronislav Luňáček. „Částka, kterou máme mezi lidmi, není zanedbatelná. Kdyby se nám podařilo všechny peníze od dlužníků získat, rozpočet města by se tím výrazně oživil.“

Hradec Králové by svým obyvatelům k loňskému roku mohl vypsat dlužní úpis na více než 15 milionů korun. Nejvíce lidí – přes devět tisíc – dluží za komunální odpad.

Peníze za pokuty, poplatky za odpady i peníze za nájemné dluží lidé městu také v Novém Bydžově. „Většinou se potýkáme stále se stejnými dlužníky, ze kterých je těžké cokoli vymáhat, jelikož nikde nepracují a nemají ani účet. Z takových se pak peníze dostávají opravdu těžko,“ podotýká Jiří Prokop, vedoucí finančního odboru v Novém Bydžově.

Jsou ovšem i města, která s neplatiči problém nemají. Mezi ně patří například Chlumec nad Cidlinou. „Musím, konstatovat, že naše město má z 99 procent ukázněné obyvatelstvo. Samozřejmě výjimky někde jsou a po těch se pak vozíme. Například za opakované neplacení za nájemní městský byt dáváme soudní výpovědi a zpravidla je i vyhráváme. Nezaplacené popelnice řešíme upomínkami. Amnestií jsme řešili jen nevymahatelné pohledávky, například když někdo zemřel, ale to bylo v řádu několika tisíc korun,“dodává starosta Chlumce nad Cidlinou Miroslav Uchytil.

KLÁRA NĚMEČKOVÁ