Povolební vyjednávání o budoucnosti Hradce nabírá na obrátkách. Nejžhavějším zbožím pro vítězné ANO i druhý HDK je ODS.

A v jejím lákání do koalice je zatím o krok vpředu vítězné hnutí. To občanským demokratům nabídlo post primátora. „V zájmu vytvoření koalice jsme ODS nabídli pozici primátora. A to bez určení jména,“ uvedla lídryně ANO Monika Štayrová s tím, že obě strany se opět sejdou v pátek. Velkorysou nabídku ODS potvrdila. „Tuto nabídku jsme skutečně dostali a budeme o ní jednat ve čtvrtek večer na Oblastní radě,“ uvedl člen vyjednávacího týmu občanských demokratů a současně krajský radní Václav Řehoř s tím, že s hnutím ANO se opět sejdou v pátek, kdy sdělí své resumé.

Podle Václava Řehoře probíhají jednání i s „konkurenčním“ HDK, ale od něj žádná podobná nabídka nepřišla. „Jediná konkrétní nabídka zatím přišla právě jen ze strany vítězného hnutí,“ dodal radní Řehoř.

Pokud ODS na nabídku kývne, mohla by v Hradci Králové vzniknout koalice ANO, ODS a Změna pro Hradec s podporou Zelených.

Tato koalice by v 37 členném zastupitelstvu měla devatenáct křesel. Otázkou však je, zda si to ještě Změna a Zelení nerozmyslí. „ANO a ODS je pro mě daleko více přípustnější, než HDK. Ovšem někteří naši členové a voliči mají s každým z uvažovaného dua různé problémy a ještě to bude dlouhá debata,“ nechal se slyšet zástupce Zelených Adam Záruba.

Volební štáb Hradeckého demokratického klubu (HDK) v Hradci Králové.
Hledání primátora připomínalo mariáš