Vše pro majitele několika hospod začalo lockdownem a pokračovalo současným vládním omezením zaměřeným na pohostinství. Pověstnou “třešničkou na dortu” jeho trápení pak byl nápad otevřít si stánek s pochutinami na Vánočních trzích v Brně.
Po týdnech příprav se již chystal Milan Zeman se svým kolektivem prodat první domácí klobásku natěšeným návštěvníkům trhu. Masné výrobky se však ani nestačily rozvonět nad Brnem a přišel konec. “Postavili jsme stánek, pěkně jsme jej nazdobili, a byli jsme připraveni druhý den prodávat. Půl hodiny poté, co jsme vše připravili, přišlo nařízení, že se všechny trhy ruší,” nechal se slyšet hradecký trhovec.

Ten v první chvíli nechtěl věřit vlastním uším: “Po těch měsících zmaru mi to už přišlo jako hodně bizarní. Proč o tom nerozhodli o několik dní dříve, když věděli, že se tyto trhy blíží a trhovci mají vše nachystané?” ptá se Zeman. Pro jihomoravskou metropoli měl objednané uzeniny za několik desítek tisíc korun: “Teď řeším, co dál. Mám přes 300 kilo klobás a kýt. Něco si asi vezme zpět řezník, ale mám tam i objednané, zálohované a nedovezené zboží odjinud. Obávám se tak ještě pokut za nedodržení smlouv,” dodává trhovec a vypočítává i další zmařené investice: “Peníze jsme dali nejenom do dopravy, ale i do ubytování, plynu a brigádníků. Je to prostě zmar.”
Stejně jako další trhovci bude i Milan Zeman požadovat po státu odškodné: “Teď jsem v tom minimálně za 50 tisíc. A to nejsou zrovna malé peníze.” A co udělá s výrobky, které se mu nepovede vrátit řezníkům? “Asi je vezmu domů, zamrazíme je a budeme je dávat třeba do leča. A zatím to vypadá, že lečo budeme žrát celý rok.” Že by však zkusil prodejní štěstí na jiných akcích, kdy s spousta měst vládnímu nařízení vyhýbá tím, že místo vánočních trhl pořádá trhy řemeslné, Milan Zeman neuvažuje: “Člověk teď nikdy neví, co se na vládě usnesou. Za tři dny tak mohou zrušit i další trhy. A při mé smůle bych tam opět byl. Takže teď o tom opravdu neuvažuji.”