Stojany pro jízdní kola by se měly začít objevovat v ulicích už v nejbližších dnech. ISP (dříve Atol) si vytipovala v centru pět lokalit, kde namísto jednoho místa pro auto instaluje stojan, kam bude možné odložit kolo.

„Kolem budou zábrany, aby do nich nemohl nikdo najet, uvidíme, jestli se dohodneme, že by místo kvůli krádežím hlídala městská policie. Až na jedno, jsou všechna sledována kamerou,“ uvedl Dušan Čížek, předseda představenstva společnosti.

V příštím roce už by mělo řidičům přijíždějícím z Pardubic sloužit záchytné parkoviště v Jungmannově ulici pro čtyři stovky vozidel. Řidiči zaplatí parkovné deset korun a zároveň by tak měli získat i jednu jízdenku na autobus, který je doveze do centra.

„V současné době jednáme s hradeckým dopravním podnikem o podrobnostech,“ řekl Čížek. Večer by pak plocha sloužila držitelům rezidentní karty.

O změnách pakovacího systému se hovoří ve většině programů stran kandidujících do zastupitelstva města. Mluví se převážně o možnosti stanovit si délku doby parkování, popřípadě snížení ceny. „Vybírat méně než deset korun nemůžeme, pak by ten systém ztratil smysl. Co se týká nastavení doby parkování, tam narážíme na velké investice do parkomatů,“ uvedl Pavel Řezáč, obchodní ředitel ISP.