Podle ředitelů dotčených zdravotnických zařízení však byly kontroly netransparentní a nestandardní. Nemocnice jsou odhodlány bránit se  i soudní cestou.

Prymula: Kontrola 
byla nestandardní

Podle ředitele královéhradecké fakultní nemocnice Romana Prymuly audit trval poměrně krátce – pouhé tři dny –  a auditoři nenaznačovali, že by nastaly nějaké potíže. „O to větší bylo překvapení, když jsme dostali návrh auditní zprávy, a tam byly uvedeny celkové sankce pro naši nemocnici ve výši 55 milionů," sdělil ředitel Českému rozhlasu.

Podle Prymuly už dříve prošly dva nemocniční projekty financované z evropských peněz několika kontrolami. „Kontrolovala je i Evropská komise, která pochybení neshledala," upozornil.

Ředitel Prymula varoval, že pokud bude nemocnice nucena sankci skutečně zaplatit, bude na to muset použít peníze určené na léčení pacientů.

Podobně se vyjádřili i představitelé dalších zařízení. Podle šéfa jihlavské nemocnice Lukáše Veleva audit nenapadal ceny, za které nemocnice vybavení pořídila, ale proces výběru. Antimonopolní úřad však  prý pochybení nenašel.

Jiné nemocnice ve východních Čechách problémy s auditem nemají. „Nemocnice Pardubického kraje evropské peníze nečerpaly,"  sdělil náměstek pardubického hejtmana Roman Línek. Také podle jeho názoru měly audity velmi nestandardní průběh. „Není zvykem uveřejňovat jen dílčí závěry auditů bez konzultace s auditovaným," podotkl Línek. Podle něj to celé vvpadá jako „předvolební nervozita".

Mnoho kontrol
Audity ministerstva financí se konaly letos v červnu a červenci. Týkají se čerpání peněz z EU z let 2008 až 2013, a to na nákup přístrojů a vybavení onkologických a traumatologických center. Vedení dotčených nemocnic tvrdí, že jejich postup prošel kontrolou různých institucí několikrát, ale žádná pochybení se neprokázala. „Audit ministerstva financí je nezávislý na jakýchkoliv jiných kontrolních mechanismech," uvedl Lukáš Wagenknecht. Stálo by podle něj za zamyšlení, zda dřívější kontroly byly provedeny správně.

Ředitelé prý audit ovlivňují

V Královéhradeckém kraji se kontroly zaměřily jen na fakultní nemocnici. „Žádného jiného zařízení se se audit netýká," řekl mluvčí kraje Michal Friček.

Aféra se rozhořela v pondělí. Ministerstvo zdravotnictví se se v názoru na způsob kontroly přiklonilo k nemocnicím. Ministr Svatopluk Němeček prohlásil, že pochybuje  o tom, co bylo  cílem auditů. Naopak ministerstvo financí, které audity provádělo, trvá na tom, že kontroloři postupovali naprosto standardním způsobem. Náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht navíc postoj ředitelů označil  za nepřípustné ovlivňování auditu.

Do sporu se zapojila i Asociace krajů ČR a vláda. Zatím však nikdo nemůže nic dělat, protože  výsledky auditu zveřejní ministerstvo financí, až skončí a nemocnice se k němu vyjádří, což může být na konci roku.

Rezorty zdravotnictví a financí se prozatím dohodly, že si předají informace ohledně  auditů a budou o nich jednat. „Pravděpodobně to nebude dřív než za dva týdny," řekla mluvčí zdravotnictví Štěpánka Čechová."   (chol, zr, čtk)