Nedávno otevřený obchodní dům Aupark by měly potkat stavební úpravy. Snahou společnosti HB Reavis, která za projektem multifunkčního obchodního centra poblíž hlavního hradeckého vlakového nádraží stojí, je modernizovat dosavadní vzduchotechniku.

„Celý tento problém vznikl tím, že za deset let, které uběhly od představení Auparku v Hradci Králové, došlo k výraznému posunu v technologiích a centralizaci klimatizačních systémů," uvedl zástupce HB Reavis Vojtěch Meravý.

Plánované změny by se ovšem měly dotknout i vzhledu a dosavadní výšky Auparku. Novou klimatizaci by na střeše obchodního domu měla zakrýt i vyšší konstrukce vystupující nad plochu střechy.

A právě způsob zakrytí vzduchotechniky byl jedním z klíčových bodů na posledním zasedání hradeckých zastupitelů. Ti v minulém týdnu svolili se změnou původního územního rozhodnutí. Plánované úpravy Auparku tak od města dostaly zelenou.

„Nově podaná žádost mění faktický stav a vzhled a je tedy v rozporu s původním souhlasem města Hradec Králové. Po investorovi bylo požadováno výrazné zlepšení vzhledu budovy v nadstřešní části stavby," uvedla k projednávanému bodu mluvčí radnice Magdaléna Vlčková.

Důležitou otázkou zůstává, jak se stavební úpravy celkově dotknou vzhledu Auparku. A v neposlední řadě, jestli jeho navýšení díky plánovanému zakrytí vzduchotechniky o několik metrů, výrazně nezastíní okolní domy v přilehlé Puškinově ulici.

Finální slovo pak k záměru zástupců Auparku vysloví stavební úřad, který se bude mimo jiné zabývat i vlivem plánovaných změn ve způsobu zakrytí klimatizace na okolní byty.