Hezký počátek prázdnin vylákal rekreanty do kempů. Počasí přeje, takže hradecký Stříbrný rybník i kemp v Lodíně u Nechanic hlásí mnohem víc dovolenkářů než vloni.

„V současné době máme kemp skoro plný, je obsazen tak z 95 procent. Letos si díky počasí zatím opravdu nemůžeme stěžovat,“ uvedl Miroslav Kout z kempu v Lodíně. Dodal, že v příštím týdnu bude obsazenost ještě vyšší, protože se do Lodína začnou sjíždět i hosté ze severní a severozápadní Evropy, kteří si tento kout Česka mimořádně oblíbili. Zatímco zdejší chaty bývají obsazeny především rekreanty z Česka, karavany jsou doménou cizinců, především Dánů a Nizozemců.

S dosavadním průběhem sezony je spokojen rovněž autokempink Stříbrný rybník v Malšově Lhotě na východním okraji Hradce Králové. „Obsazenost je určitě nadprůměrná, pokud to porovnáme například s loňským rokem. Vloni se lidé kvůli bláznivému počasí báli jezdit do stanů, což letos neplatí,“ řekl Michal Bureš z cestovní kanceláře B&K Tour, která kemp provozuje. Dodal, že ačkoliv je zde hodně lidí, volná místa pro další zájemce ještě jsou.

Kempy však nenabízejí turistům pouze ubytování, ale i zábavu. V Lodíně se například osvědčila novinka, půjčování televizorů ubytovaným hostům. „O půjčování televizorů je velký zájem. Strefili jsme se do období plného sportu. Nejdříve to bylo mistrovství světa ve fotbale a poté tenisový turnaj ve Wimbledonu,“ uvedl Miroslav Kout. Využíváno je i dětské hřiště postavené u kempu obcí. Areál ležící v těsné blízkosti vyhlášeného koupaliště nabízí kromě ubytování možnost zahrát si fotbal, tenis, volejbal, basketbal, minigolf…

Také Stříbrný rybník má co nabídnout. V kempu mohou rekreanti využít půjčovnu lodiček, šlapadel, kol, hřiště na plážový volejbal, tobogan a dětské hřiště. Největším lákadlem jsou ale adrenalinové atrakce. „Hosté mají zájem především o lanové centrum, paintball a aquazorbing. Do budoucna bychom ještě rádi nabídli lety balonem,“ plánuje Michal Bureš.

MARTIN ČERNÝ, KAROLÍNA KARPAŠOVÁ

ANKETA: Dáváte na dovolené přednost kempům nebo hotelům?


Petr Šrámek
21 let, Hradec Králové

Jezdím na dovolenou hlavně po České republice a dávám přednost kempům. Je to možná divné, ale stává se mi, že v hotelech se mi spustí alergie, asi z ložního povlečení. Na kempech oceňuji jejich svobodu a blízkost k přírodě.


Petr Waldek
18 let, Pardubice

Moc zkušeností s kempy nemám, takže ani nemohu říct, že by mi vadily. Hotely jsou pro mě ideální. Vím, že v nich mám zaručené služby a určitou jistotu, ale musí být i v cenově přijatelné relaci. Nedovedu říct, že bych preferoval zahraniční.


Jakub Truneček
18 let, Hradec Králové

S hotely špatné zkušenosti nemám, ale pro mě jsou lepší kempy, kde se dá zažít víc legrace a třeba i nějaké dobrodružství. Zkušenost mám s kempy našimi i zahraničními, ve kterých je úroveň vyšší. Nabízejí víc služeb, například bazén.


Terezia Kalinayová
24 let, Strakonice

Mám s kempy špatné zkušenosti, takže dávám přednost hotelům. Je to pro mě pohodlnější a hygieničtější. Kdybych porovnala domácí a zahraniční hotely, jde o velký rozdíl. Ceny jsou vyšší, ale člověk platí za kvalitní služby.

Ilona Žďárová
17 let, Hradec Králové
Preferuji kempy, kde jsou lidé přátelštější a člověk má více možností vytvořit nové kontakty. V hotelu se každý stará sám o sebe a setkala jsem se i s neochotou personálu. Mezi českými a zahraničními kempy nevidím velký rozdíl.

HANA MEDKOVÁ