Její sbírka básní si do knižního života nese název Tyhle moje řeky, a tak se křtilo symbolicky – vodou z řeky, u níž spisovatelka vyrostla. Symbolická je i kmotra, kterou se stala ředitelka knihovny Barbora Čižinská.  Eva Černošová žije, tvoří, pracuje a spisovatelky působí po celých východních Čechách. Na Gymnáziu Boženy Němcové učí literaturu, dějiny a tvůrčí psaní. V Nechanicích žije a píše a v Popovicích u Nechanic vyrostla a vznikala zde část její tvorby. V básnické sbírce čtenář najde laskavou a jemnou lyriku přírody i intimní poezii či autorčinu reflexi a vzpomínky na dětství. Eva Černošová v minulosti vydala také prózu Věci, které se snadno zapomenou a Nezdálo se mi nic.

Hradecké ozvěny festivalu Febiofest zahájil Fero Fenič

Hradec Králové - Prestižní filmová přehlídka odstartovala v úterý večer ve východočeské metropoli. Mezinárodní festival Febiofest, který letos slaví 22. narozeniny, tu letos zahájil jeho zakladatel a režisér v jedné osobě – Fero Fenič. Ten zahájí ozvěny festivalu také v sousedních Pardubicích.

„Hradec Králové a Pardubice jsou skutečně jedinými městy v regionech, kam jezdím pravidelně každý rok. Jen tyto dvě východočeské metropole mají při ozvěnách Febiofestu tuto výsadu. Samozřejmě tomu napomáhá i fakt, že jsou pro mě poměrně dobře dopravně dostupné. Hlavní důvod je ale ten, že patří tradičně k našim nejlepším regionálním zastávkám. Bývá tu výborná organizace a slavnostní zahajovací večery mívají i velmi slušnou společenskou úroveň," prozradil v rozhovoru pro Deník duchovní otec Febiofestu Fero Fenič.

Festival si diváci v Hradci můžou užívat až do čtvrtka v kině CineStar. Na programu je šestice filmů. „Jde o kombinaci různých uměleckých pohledů, několik filmových jednohubek odlišných chutí. Věřím, že si z nich vybere každý," dodává Fenič.

Dobrá zpráva…pro zvědavce

Hradec Králové - Města Mayů Tikal, Copán a Palenque, která najdete ve státech Střední Ameriky, jsou opředena nejrůznějšími tajemstvími a legendami. Nahlédnout do nich můžete prostřednictvím přednášky s promítáním, kterou si připravila Vladimíra Šilhánková na čtvrtek od osmnácti hodin v Salonu Královéhradeckém na Gočárově třídě. Mayové žijí dodnes a v dobách největší slávy žilo například v městě Tikal 50 tisíc obyvatel. V 10. století ale město ze záhadných důvodů zaniklo. Mayové také jako první přišli na chuť čokoládě.