„Přišli jsme se s dcerou podívat a také poradit. Michaela totiž jede příští týden na závody, tak ji zajímalo, jaké bude počasí,“ vysvětlovala Romana Roubalová, která si jako desítky dalších lidí nenechala ujít sobotní den otevřených dveří v hradecké pobočce Českého hydrometeorologického ústavu.

Lidé, kteří přišli, se například zajímali o nedávné inverze i výhled počasí na další dny. Zároveň mohli nahlédnout pod pokličku práce pobočky. Jak uvedl Tomáš Popelka z oddělení regionální předpovědi počasí, nejčastěji nyní odpovídají na otázky zemědělců. Ti mají dohodu s meteorology a podle jejich předpovědi řídí  orbu nebo i setí plodin. Podle něho lidé volají poměrně často, i když někdy jde o otázky, které meteorology pobaví. „Například nám volala jedna žena, jestli může pověsit prádlo a jestli jí uschne. Na některé otázky nemůžeme odpovědět. Při nedávných inverzích se nás z mateřských škol učitelky ptaly, jestli mohou s dětmi na procházku. Jenže zdravotní stav dětí neznáme, a pokud vydáme varování, že se zvýšila prašnost, měly by se tím řídit,“ uvedl Tomáš Popelka.

Od středy by se denní teploty měly pohybovat od čtrnácti do sedmnácti stupňů, v dalších dnech bude oblačno, ale teploty zůstanou na stejné úrovni. O víkendu se ochladí a denní teploty klesnou mezi devět a dvanáct stupňů,“ řekl Imrich Drapák z regionálního předpovědního pracoviště.