Blíží se zima - období, kdy bezdomovcům hrozí smrt. Strážníci každoročně zachrání několik životů lidí bez domova, kteří by bez kontrol městské policie umrzli. Bezdomovcům pomáhá charita. Během chladných nocí mohou využít nocleháren. Jenže jejich kapacita nestačí. A vzhledem k tomu, že bezdomovců přibývá, jen tak brzy se to nezmění.

Počet bezdomovců v krajské metropoli se stále navyšuje, a to o desítky. Lidé bez domova se do Hradce stahují z okolních menších měst. Jsou však mezi nimi i cizinci. Mezi bezdomovci převládají muži.

Část bezdomovců však zájem o využití nabízených služeb nemá. „Někteří si život na ulici dobrovolně zvolili za svůj životní styl. Nechtějí do azylových domů, protože tam musí respektovat určitá pravidla, která ovšem ne všichni jsou ochotni dodržovat," uvedla mluvčí městské policie Eva Kněžourová.

Bezdomovců v Hradci přibývá. Azylové domy se plní

Počet bezdomovců roste. Loni služby azylového Domu Matky Terezy v Hradci využilo o sto lidí více než v roce 2014. V tu dobu to bylo 385 lidí, minulý rok pak 490 bezdomovců. „Rok 2016 budeme počítat až po prosinci, ale myslím si, že těch lidí určitě nebude méně," řekla vedoucí sociální pracovnice pro Denní centrum a Noclehárnu Domu Matky Terezy Karolína Jelínková.

Lidí bez domova ve městě přibývá i z toho důvodu, že se do Hradce stahují z jiných měst. To potvrdila i mluvčí městské policie Eva Kňežourová: „Lidé bez domova jsou chvíli v jednom městě, pak přejedou do jiného, a za čas se zase vrátí zpět. Pokud hlídky narazí na někoho nového, tak ho informují o možnosti využití služeb azylových domů."

Azylové domy praskají ve švech

Noclehárny a azylové domy bezdomovci využívají především přes zimu. Jedna noc na noclehárně Domu Matky Terezy je vyjde na čtyřicet korun.  „Teď, když začala zima, máme lůžka plná a stává se nám, že musíme třeba jednoho až tři lidi odmítnout," popsala situaci Jelínková. Za pobyt v azylovém domě, kde mohou být lidé nepřetržitě, zaplatí 95 korun za noc. Od začátku prosince do konce března mají lidé bez domova možnost využít i zimní noclehárnu na hradeckém letišti, která nabízí osmnáct míst.

Bezdomovce hlídá charita a strážníci

Na bezdomovce, kteří se do těchto zařízení nedostanou, pak dohlíží pracovníci charity a strážníci městské policie. „Kontroly v době mrazů se zaměřují spíše na místa venku, kde přespávají buď ve stanech, pod horkovody, v odstavených vagónech či jiných dočasně vybudovaných příbytcích, kde je nebezpečí, že pokud se opijí a usnou, tak mohou zmrznout," řekla Kňěžourová s tím, že strážnici zachránili za poslední dva roky nejméně tři lidské životy. Pracovníci charity pak lidi na ulici navštěvují celoročně a snaží se je především motivovat, aby se snažili svoji situaci řešit a začali spolupracovat.   (mp)