Co je u vás v obci nového?
V současné době opravujeme obecní dům, který byl dříve školou a školkou, kam jsme přestěhovali obecní úřad. Budujeme z toho kulturní dům. Máme nové podlahy, kuchyňku, bývalé třídy jsme propojili. Nové bude i sociální zařízení. Loni jsme zde vyměnili okna. Do konce dubna jsme také museli společně se sousední Boharyní odklidit černou skládku, která byla na společném pozemku. To nás přišlo na 20 tisíc korun.

Žádali jste nějaké dotace?

Výměna oken stála 500 tisíc korun, přičemž 80 tisíc jsme dostali jako dotaci z Programu obnovy venkova. Letošní vnitřní úpravy nás budou stát kolem 300 tisíc korun. Ty už si ale obec hradí ze svého rozpočtu. Žádali jsme i dotaci na opravu místní komunikace, která vede do části Babic, ale tu jsme nedostali.

Plánujete větší investice či opravy i do budoucna?

Prioritou do budoucnosti je oprava povrchu komunikace jak v části Babic, která se jmenuje Stará ves, tak i v Nové vsi. Tu bychom rádi uskutečnili v příštím roce, záležet však bude na tom, kolik nám zbude peněz. Neplánujeme žádné velké akce, budeme opravovat jen to nejdůležitější a běžnou údržbu.

Jaké kulturní a sportovní akce v obci pořádáte?

Pořádáme hasičský ples, to je asi nejvydařenější kulturní akce v Babicích. Máme tady i dětské dny na konci prázdnin, sportovní turnaje, mikulášskou besídku. Do budoucna plánujeme i setkání důchodců.

Poloha: 18 kilometrů západně od Hradce Králové
Rozloha: 2,55 km²
Nadmořská výška: 241 metrů nad mořem
Počet obyvatel: 198 obyvatel
První písemná zmínka: pochází z druhé poloviny 14. století

LENKA KAŠPAROVÁ