Miliardář v perfektně střiženém modrém obleku a nablýskaných černých lakýrkách na to jde skvěle: Začíná vyprávěním o chudém Andreji, který před dvaceti lety založil malou firmu Agrofert, jež měla jen čtyři zaměstnance a základní kapitál sto tisíc.

Pravda je však trochu jiná: Babiš už za komunismu působil v zahraničním obchodě a nyní se na Slovensku soudí 
o to, zda byl agentem státní bezpečnosti.

Studenti znají jen teorii, chybí praxe

Vypráví o tom, jak dal práci lidem v Česku, na Slovensku a 
v dalších státech východní Evropy. Nezapomene zmínit  ani, jak to má vlastně těžké, protože v zemědělství se žádný velký zisk čekat nedá.

Druhý nejbohatší Čech apeluje i na vzdělání. „My jsme ještě věděli, proč studujeme. Já chodil do školy, abych se naučil podnikat a mohl pak utéct z komunistické země," vysvětluje bývalý člen KSČ.  „Dnes mají studenti jen teoretické znalosti, chybí jim praxe," pokračuje Babiš.

„Nechtěl byste si tedy založit vlastní školu?" vyptává se jeden ze studentů. „Uvažoval jsem o tom, ale je to složité 
s akreditační komisí," přiznává majitel jedné z největších českých společnosti Agrofert, která má sedmadvacet tisíc zaměstnanců.

Úroveň novinářů? Podle Babiše bídná

„Možná ale založím školu, a to žurnalistiku. Úroveň českých novinářů je naprosto bídná. Naučil bych je to hlavní – psát pravdu," rozumuje Babiš za smíchu studentů.

Jeden z nich mu vzápětí posílá jakýsi druh staročeské zeleniny s otázkou, zda ví, o co se jedná. „Vypadá to jako malá ředkev, ale já nejsem zelinář," přemítá poslanec.

„V 19. století se uvažovalo, že tahle plodina nahradí brambory," poučuje ho student. „Za Rakouska – Uherska fungovalo kde co. Ale zeptám, jestli by o to byl zájem," slibuje za dalšího smíchu  Babiš.

Politik u studentů bodoval. Jak moc se ale ukáže při dalších volbách, možná už na jaře. Rozhodně však jde správnou cestou. Pohádka o tom, jak chudý Honza poctivostí ke štěstí přišel, zabírá totiž vždycky…

Veronika Skřivanová