Ani po změně na postu šéfa fakultní nemocnice neroztály ledy kolem zřízení babyboxu. Přestože poslední případ odloženého dítěte v republice je starý pouhé dva dny, současný ředitel Roman Prymula o zprovoznění vyhřívané „bedýnky“ neuvažuje.

„Samozřejmě po mém příchodu do funkce se opět nabídka objevila. Je to však složité a spíše dvousečné. Na jednu stranu tím trochu dáváme matce možnost bez váhání, bez domýšlení důsledků odložit dítě,“ říká Prymula. On sám není zastáncem ani odpůrcem babyboxů. „Rozhodnutí vycházelo z porady s odborníky. V tuto chvíli není toto zařízení v regionu potřebné. Vždy je to otázka zájmu a využití,“ objasnil rozhodnutí ředitel.

Poslední případ odhozeného novorozeněte v hradeckém okrese se odehrál v loňském roce. Tělíčko objevili pracovníci třídírny odpadu v Pileticích. Pitva tehdy potvrdila, že se dítě narodilo zdravé. „Byl to hrůzný případ. V tuto chvíli žádný podobný neprošetřujeme,“ uvedla mluvčí hradecké policie Marta Trávníčková. O tom, co vede novopečené matky odložit své dítě, se vedou mezi odborníky neustálé debaty.

„Dávno neplatí, že by to byly jen chudé dívky. Bývají to i ženy s dobrým zázemím. Dítě však do jejich života vstupuje naprosto negativně. Ony mají pocit, že se život stane horším a nebudou již moci dělat to, co dřív. Nejsou na mateřství připravené a odmítají je,“ říká psycholog z hradecké univerzity Jan Lašek.
Podle něj by babybox mohl usnadnit rozhodování těchto matek, které se se svou novou rolí neumějí ztotožnit.

„Pokud bych byla v tak obtížné situaci, třeba na ulici, a neměla bych kam jít nebo co jíst, tak bych raději sáhla po babyboxu. Na potrat bych nešla,“ potvrdila Monika Veselá, která nyní bydlí se svými dcerami v azylovém domě.

OTÁZKA PRO psychologa Jana Laška

Může babybox ovlivnit rozhodování matky, která dítě nechce?
Myslím si, že to může ženám jejich rozhodování usnadnit. Babybox se pro ně stává jednou z možností, jak uvést dítě do takového stavu, aby nestrádalo. Není to rozhodně žádná masová věc, u níž by se stála fronta. Avšak pokud by měl zachránit byť jeden dětský život, má určitě smysl. Ženy, které vědí, že dítě nechtějí, bývají nezralé psychicky nebo fyzicky. Nejsou na mateřství připravené a tuto novou roli odmítají přijmout.