Cibule, brambory, karotka, jablka, také například med, sýry či tvaroh. Nejen toto zboží čekalo minulý týden po tříměsíční pauze v bedýnkách u hradecké Domácí kavárny na první letošní zákazníky.

„Upřímně řečeno, členové našeho klubu mi psali a volali, že jsme s kamarády podlehli. Přece jen sezona ještě nezačala,“ řekl hlavní organizátor hradeckého bedýnkového klubu Kristian Burda.

Jak dodal, vycházel ze zkušenosti z nedalekého polského Klodska, kde podobné služby nabízí pět farmářů a ještě se navzájem „šprajcují“, kdo zeleninu na vaření dodá zákazníkovi před polednem. „Jsem sice vysloveně panelákový člověk, ale především kvůli dětem jsme doma chtěli mít zaručeně čerstvé ovoce i zeleninu a českých pěstitelů. Proto jsme společně s kamarády dali dohromady bedýnkový klub, který funguje od loňského června. Lidé si tak mohli pro objednané zboží přijít na dvě místa: u Domácí kavárny a na třídu E. Beneše pod prodejnu Jaxa sport. Některým zákazníkům zboží vozíme přímo domu,“ vysvětloval Burda.

Podle něho mu vyšlo vstříc hned několik farmářů, například David Smetana ze Svobodných Dvorů nebo hradecká firma VH Agroprodukt, rodinná farma Kejklíček z Plotišť, med například berou od Aleše Vojtěcha z Býště. „Každý si může objednat, co potřebuje. Záleží ovšem na sezoně. Když například skončí chřest, nemůžeme ho dál nabízet. Totéž platí o dalších sezonních plodinách,“ dodal Burda.

Přiznal, že se na bedýnkovém prodeji rozhodně nedá vydělat, ale těší ho pochvaly zákazníků i samotných farmářů. „Například mi při sklizni švestek jedni z dodavatelů řekli, že kvůli nám vstávali o hodinu dřív. Ale že mají jistotu, že se jejich zboží k zákazníkům dostane okamžitě a čerstvé. Stejně tak potěší, když naši členové pochválí kvalitu dodané zeleniny, ovoce i dalšího zboží. Vždy se snažíme, aby bylo vše v pořádku,“ řekl Burda.

Protože Domácí kavárna mění majitele, bude se asi měnit jedno z výdejních míst. Ale plánů má Kristian Burda ještě dost. Chce například, aby bedýnkový klub od května fungoval častěji, a to nejen ve čtvrtek, ale i v pátek.