Náměstíčko nám opravili hezky, kdy se ale dělníci vrhnou na zbytek ulice? To je otázka, která pálí většinu obyvatel třídy Edvarda Beneše a okolních ulic na Moravském Předměstí.

O revitalizaci Benešovky by se dala napsat sága, věčné přísliby radnice a řeči o prioritách už ale místní nezajímají. Ulici, která je domovem pro tisíce lidí, chtějí hlavně zprůchodnit, a to nejlépe hned.

S opravenými částmi jižního bulváru jsou místní spokojení. Další úpravy netrpělivě vyhlížejí. Na zbytek Benešovky ale zatím nejsou peníze. Zchátralá místa, kde hrozí nebezpečí, se proto zatím uzavřela. Problém je, že takový stav trvá už celé měsíce. Kvůli uzavřeným schodištím a průchodům musejí lidé hledat jiné cesty, což je problém hlavně pro seniory. Uzavřené je i schodiště u polikliniky. „Když chci přejít na druhou stranu, musím zavřené schody obejít. Je to strašné,“ říká seniorka Jaroslava Kovaříková, která bydlí přímo na třídě Edvarda Beneše. Schody podle ní byly uzavřené i v zimě a měsíce se jich nikdo ani nedotkl.

U Kozlovky, kde je zatarasený mostek i schody od parkoviště, situaci odnášejí také obchody. Jelikož jsou téměř odříznuté, přicházejí o zákazníky. To potvrzuje i Hana Beránková, která pracuje ve zdejší lékárně: „Chodí sem mnohem méně lidí. Všichni, co chodili po této straně, jdou raději do polikliniky nebo do lékárny naproti,“ popisuje odliv zákazníků a dodává, že se kvůli tomu již odstěhovaly i lékařky z vedlejšího zdravotního střediska.

Rozkopané náměstí Hradečanům stále znepříjemňuje život.
Bagry z Velkého náměstí zmizí až v srpnu

Třída působí téměř jako bludiště. „Když to tu někdo nezná, neví, kudy se k nám dostat,“ říká lékárnice a dodává, že se kvůli tomu jejich zákazníci rozčilují. Radnice lékárně přislíbila, že mostek brzy otevře, průchod je ale zavřený už zhruba rok a stále se nic neděje.

Dojít do odříznutých obchodů je obtížné i pro místní. „Od té doby, co je mostek uzavřený, do zadních obchodů vůbec nechodím,“ potvrzuje Marie Šecová, která bydlí v nedaleké Mandysově ulici.

Zápach nezmizel

Uzavírky nejsou jediný problém, na který si místní stěžují. Tmavými průchody, které se ještě neopravily, se line nesnesitelný zápach. „Už aby to bylo zrevitalizované, protože sem v noci chlapi chodí močit,“ stěžuje si Marie Šecová v jednom z průchodů. Dosavadní opravy ale oceňuje: „Dříve byla celá třída ponurá, díky rekonstrukci se prostor už z části otevřel a ulice začala ožívat,“ popisuje změnu k lepšímu. S tím souhlasí i Jaroslava Kovaříková, která si pochvaluje také ústřední náměstíčko se zastřešeným přechodem.

Ilustrační foto.
Stát chce vaše dobro. „Nenechte si ho vzít," říká hostinský

Z chlouby se stala ostuda města
Zástavbu na místě dnešního Moravského Předměstí navrhoval architekt Oldřich Liska už v roce 1919. Stavět se ale začalo až v sedmdesátých letech, a to podle návrhu architektů Karla Marholda a Jiřího Němce. Spolupracoval s nimi i František Křelina z královéhradeckého Stavoprojektu. Cílem architektů bylo ideově navázat na dva již existující hradecké bulváry, a to Gočárovu a Pospíšilovu třídu. Třída Edvarda Beneše se měla stát velkorysým nákupním bulvárem jižní části Hradce. Ulice, pro kterou se postupně vžila přezdívka Las Vegas, ale po letech začala chátrat a z nablýskané městské třídy se proměnila v bezútěšné místo plné heren, temných zákoutí, pachu a špíny.