Plamínek míru, přátelství a předvánočního pokoje doputoval z rakouské Vídně přes Brno až do krajské metropole.

V sobotu dopoledne u vlaku přijíždějícího z Pardubic převzali Betlémské světlo od svých kolegů hradečtí skauti. „Je to pro nás velká radost a pocta. Já osobně to vnímám jako krásnou tradici, kdy si vzpomenu na své blízké a mohu takto udělat i něco pro ostatní,“ říká skaut Petr Kubát, který s lucernou v ruce světlo „převzal“.

Spolu s ním přímo na hradecké nádraží přišlo téměř dvacet nedočkavců, jež si nechali plamínek připálit rovnou na místě. „Přišel jsem s dětmi, aby si mohly jako každý rok odnést plamínek domů. Zaskakuji za kolegyni, která je v porodnici,“ říká s úsměvem Oldřich Novotný.

Dlouhá cesta se letos obešla bez problémů. „Po osmé hodině ráno jsme na pardubickém nádraží zapálili plamínek od kolegů, kteří přijeli z Brna. Cesta byla klidná a o světlo jsme se bát nemuseli,“ potvrdil skaut Jan Hloušek.

V předchozích letech tomu tak vždy nebylo. „Nepamatuji se, že by nám někdy plamínek zhasl při jeho předávání. Ale už se několikrát stalo, že někomu přestala svíčka hořet při cestě městem. Naštěstí byla vždy další lucerna, ve které Betlémské světlo hořelo,“ vzpomíná na napínavé chvíle Petr Kubát.

Z hradeckého vlakového nádraží už Betlémské světlo putovalo na královéhradecké biskupství a do budovy Českého rozhlasu. Skauti jej zažehli také na Velkém náměstí u vánočního stromu. Sem si pro něj už nyní mohou přijít všichni zájemci. Velké zpívání s Betlémským světlem se uskuteční den před Štědrým večerem, kdy se náměstím ponesou koledy.

Skauti přichystali pro zájemce vlastnoručně vyrobené lucerničky, v nichž si budou moci odnést plamínek domů. „Akce začne po šesté hodině večer,“ doplnil Kubát. Hradečtí skauti plamínek přátelství a pokojných Vánoc roznesou i do obchodů nebo do domova důchodců.

Betlémské světlo má za sebou pouť dlouhou tisíce kilometrů. Plamínek byl zažehnut v Betlémě v jeskyni, kde se měl narodit Ježíš Kristus.
Letos světlo do všech koutů České republiky přivážejí skauti po dvacáté.