Už několik týdnů je bez střechy nad hlavou mladá maminka Veronika Drbohlavová z Hradce Králové. Na konci října v jejím bytě na Smetanově nábřeží v centru krajské metropole vybouchl plyn. Jen zázrakem se nic nestalo jí, ani jejímu dvouletému synovi, ačkoli oba dva v tu chvíli v bytě byli.

Zhruba za tři neděle by se měla Drbohlavová svého domova opět dočkat. Po rekonstrukci se bude moci vrátit zpátky domů. „Vyšetřování stále probíhá. Dostala jsem nějaké peníze od pojišťovny bytového družstva, jinak nic. Kdybych neměla rodiče, tak nevím, co bych si počala. Asi bych skončila někde v azylovém domě,“ uvedla mladá maminka s tím, že je pro ni momentální situace velmi těžká.

Rodiče bydlí v Novém Bydžově, ona pracuje v Hradci Králové jako kadeřnice. Právě ve svém kadeřnictví někdy přebývá. Navíc je svobodná matka. S péčí o syna někdy pomáhají rodiče, ale i oni musí chodit do práce. „Nikomu bych tohle nepřála. Je to opravdu velmi těžké,“ poznamenala.

Z bytu zbyly jen obvodové zdi, bylo třeba udělat všechno nanovo. Okna, podlahy, kuchyni. „Suma za tohle všechno se vyšplhala k milionu korun,“ pokračovala Drbohlavová s tím, že si velmi váží nabídek pomoci od veřejnosti. „Z Hradecka se mi nikdo neozval, ale z Prahy hned několik lidí. Jedna paní mi poslala pět set korun,“ svěřila se.

V bytě na hradeckém Smetanově nábřeží explodoval plyn.
Exploze plynu zdemolovala byt v centru Hradce

„Přitom tato paní je sama se třemi dětmi. Moc si její pomoci vážím a chci jí moc poděkovat,“ nechala se slyšet Drbohlavová.

Pomocnou ruku dostala i od města Hradec Králové. Nabídlo ji byt.

„Nebyl však vybavený, takže bychom museli řešit stěhování nábytku, do toho rekonstrukci bytu,“ vysvětlila mladá matka, proč nabídku nepřijala. Přesto si jí však velmi váží.

Není sama, komu výbuch plynu na konci října způsobil škody. Sutiny napadaly na auta zaparkovaná pod okny bytového domu a poničily je.

„Jejich majitelé dle mých informací ještě nedostali nic, protože pojistka bytového družstva se na to nevztahovala. Pokud se nenajde viník, ani nic nedostanou. Opravy si zatím museli zaplatit sami. Mezi těmito lidmi jsou důchodci a také lidé, kteří jsou invalidní nebo musí pravidelně dojíždět k lékaři. Pro ně to byla těžká situace, hlavně před Vánoci, kdy museli zaplatit faktury za opravy svých automobilů,“ uvedla Lenka Fialová, předsedkyně Společenství vlastníků jednotek Smetanovo nábřeží.

Smrti unikli o vlásek

„Byla to rána a velká tlaková vlna. Vůbec jsem nevěděla, co se děje. První na místě byli dělníci ze stavby, kteří malého hned vzali do náručí,“ uvedla. V bytovce, kde k výbuchu došlo, totiž v tu dobu probíhala rekonstrukce. Zda za výbuch mohou plynaři nebo dělníci, kteří na domě pracovali, se vyšetřuje.