Při pohledu z okna to vypadá, že po až nezvykle teplém podzimu se pomalu ale jistě blíží opravdová zima a s ní spojené zimní radovánky. Bohužel ne pro všechny.

Lidem bez střechy nad hlavou začíná nejkrušnější období v roce. I v Hradci Králové žijí lidé, kteří se z různých důvodů ocitli bez domova, doslova na ulici. Rozpadla se jim rodina, přišli o práci, zadlužili se, někteří propadli závislostem, většina z nich ztratila životní směr.

„V současné době registrujeme v Hradci přibližně 53 bezdomovců, z nich podle odhadu je 35 trvale na ulici, ostatní přes noc využívají služeb azylového domu. Celkový počet bezdomovců ve městě je určitě vyšší, ale díky dobře fungujícím službám azylového domu se jich na ulici dostane minimum,“ říká Ivan Dubec, vedoucí oddělení prevence Městské policie Hradec Králové.

I přesto, že největší mrazy ještě nezačaly, hlásí hradecká charita, která Azylový dům provozuje, velkou obsazenost. „Azylový dům má kapacitu 32 lůžek, noclehárna čtyřicet lůžek, 30 pro muže a deset pro ženy. Denní kapacita lůžek pro muže je v této chvíli zcela naplněna,“ říká Dana Pechová, vedoucí Domu Matky Terezy.

Lidé bez domova se ale nemusí bát, že by jim v mrazech nebyla nabídnuta žádná pomoc. Azylový dům plánuje provizorní řešení. „Zvýšený zájem očekáváme s prvními nočními mrazy a jsme připraveni v návaznosti na předpověď ihned reagovat. Lidé bez domova budou moci strávit noc v teple od půl desáté večer do sedmi hodin do rána. Kromě toho nabídneme možnost zhruba třiceti lidem přespat na karimatce, ostatní můžou strávit noc na židlích v prostorách Domu Matky Terezy. Budeme se snažit o to, aby v Hradci nikdo neumrzl,“ dodává Dana Pechová.

Kromě azylového domu hradecká charita nabízí lidem, kteří se ocitli v kritické životní situaci, možnost využít služeb Denního centra, sociálně právního poradenství, individuální psychoterapie, pracovní terapie, výchovné, vzdělávací činnosti a volnočasové a jiné aktivity. Hlavním cílem centra je maximálně podpořit své klienty v budování samostatného života v rámci společnosti.

KAROLÍNA KARPAŠOVÁ