„Není to vůbec špatný nápad. Pokud by v Hradci něco takového začalo fungovat, rádi se připojíme a pomůžeme. Vždyť každý se někdy může ocitnout v tíživé životní situaci,“ reagoval na nápad darování nevydaných jídel Václav Voříšek, majitel restaurace Rychtářka.

K jeho názoru se připojuje také Pavel Jirava z hradecké Restaurace Černý kůň, který by mnohem raději obědy dovezl bezdomovcům, než je vyhazoval. „Většinou nám téměř nic nezbývá. Pokud by ale zbylo, dali bychom je lidem v nouzi samozřejmě zdarma. Muselo by se jen domluvit, zda bychom obědy vozili ve vratných nádobách, nebo v jednorázových obalech,“ říká Jirava.

V zimě, kdy je bezdomovců v azylových domech krajské metropole nejvíce, by pomoc restauratérů přišla vhod. „Nebráníme se tomu. Uvítáme, když nám někdo daruje potraviny. Hlavní důraz ale klademe při našem resocializačním programu na to, aby si naši klienti sami uměli uvařit a postarat se o sebe,“ vysvětluje ředitelka Oblastní charity Hradec Králové Aneta Maclová.

Obává se však, stejně jako námi oslovení majitelé restaurací, že by takový projekt mohl narazit u hygieniků.

Hygienická služba nemá k dovážení nevydaných obědů bezdomovcům připomínky, musí však být splněny dané hygienické podmínky. „Lhůta, ve které by měly být pokrmy po jejich uvaření vydány do oběhu, není legislativně stanovena. Každý provozovatel si lhůtu stanoví v rámci postupů založených na zásadách kritických bodů a správné výrobní praxe. Podle kodexu hygienických pravidel pro předvařené a vařené potraviny ve veřejném stravování by tato doba neměla přesáhnout čtyři hodiny,“ sdělila Veronika Krejčí z Krajské hygienické stanice v Hradci Králové.

S nápadem svážení zbylých „hotovek“ z vývařoven přišel v únoru brněnský restauratér. Na jihu Moravy se do projektu zapojilo šest ze čtyřiceti oslovených stravovacích zařízení.

LENKA KAŠPAROVÁ