Bio Central v sobotu oslavilo své třetí narozeniny. „Kino v nové éře začínalo víckrát, my slavíme třetí, původně jsme mohli slavit čtrnácté. Kinu od založení táhne na sto let, takže naše tříleté účinkování je z hlediska dějin velmi nicotné," rekapituluje ředitel a jednatel společnosti Petr Vítek.

Uplynulé působení však hodnotí ponejvíc kladně. Vývoj směřuje vzhůru, projekty se většinou setkají s úspěchem. Letos se zároveň blíží k milníku návštěvnosti, který si vytyčili. „Chtěli jsme porazit hranici 40 tisíc návštěvníků za rok, pokud se to podaří, tak každý Hradečák byl půlkrát," dodává Petr Vítek.

Pro dobrou věc

Součástí Černobílého večírku ve znamení filmu, hudby a tance byla dražba kalendáře kina na rok 2016 Nahota na prodej s fotografiemi Tomáše Ročka. Akty chtělo Bio Central prostory kina představit atraktivnější formou. Samotné focení probíhalo téměř rok. Aktéry jsou samotní zaměstnanci. „Jsou tam jen děvčata, kluky odmítal fotit, i když jsme to chtěli genderově vyváženější," vypravuje s úsměvem Ilona Machová.

Vyvolávací cena draženého balíčku s kalendářem s podpisy jednotlivých dívek, trička Bia Central a sady pohlednic z filmových plakátů byla 500 korun. Jeden z diváků si ho nakonec odnesl za 1050 korun. Výtěžek z celého prodeje kalendáře podpoří hradecké TyfloCentrum, které poskytuje služby lidem se zrakovým postižením. Za vybrané peníze pojede s klienty na výlet.

Plány do budoucna

Bio Central se nyní soustředí především na budoucnost, plánování. Technika zastarává a je potřeba jít dopředu. V první řadě se snaží zabydlovat prostor, aby byl příjemnější a diváci měli co nejlepší servis. „Teď jsme zavedli takovou banalitu, která nám tady chyběla, platbu kartou," říká Ilona Machová z Bia Central. Postupně dojde také na techniku, což bude obrovská položka. Zároveň se chtějí zaměřit na budovu jako celek.

Z projektů má Bio Central za sebou mimo jiné dvě promítání Kino 2.0, zážitkové kino mimo pohodlí kinosálu. Celá událost je do poslední chvíle zahalena tajemstvím, divák zná čas a místo, snímek a doprovodný program si však může jen domýšlet. Kromě něho se v následujícím roce může divák těšit na pokračování Pecha Kucha či nové plány s Filmovým klubem. Oslovit chtějí více také zájemce o filmové vzdělávání, chystají se lektorské úvody či diskuze.

Své zaměstnance kino podporuje v řadě projektů. Mezi ně patří projekt Na cestách, jenž spočívá v cestovatelských přednáškách, ve vyprávění lidí se zajímavými cestovatelskými zážitky, či hudební večery Central sounds představující současné scény hledáčkem osobností hudebního provozu.

Trháky i klasika

„Letos vyšly krásné filmy, což podpořilo, že lidi chodili a měli zájem je vidět zrovna u nás. Hvězdné války byly extrém, premiéra byla předem naplánovaná. Zaměřujeme se ale také na menší tituly, které jsou pro nás důležitý nebo nějakým způsobem zajímavý," dodává Ilona Machová. Například ve středu 23. prosince je na programu klasická Popelka. Promítání před Štědrým dnem proběhne v bačkůrkách, pyžamech a županu s čajem a bábovkou.