Pondělí, půl osmé ráno a úzkou ulicí Dubovou v hradeckých  Malšovicích projedete jen stěží. V obou směrech ji totiž zastavěla auta rodičů, vezoucí své ratolesti do blízké Základní školy Úprkova.

„Tohle je tu každé všední ráno a pak ještě odpoledne, když děti vyzvedávají. Jedna paní speciálně má ve zvyku pravidelně zastavit půl metru od křižovatky a úplně tak zablokovat ostatním řidičům výhled," stěžuje si jeden z obyvatelů ulice, který si nepřál být jmenován. Jeho slova přitom potvrzuje i magistrát města: „Situace v těchto místech byla nepříjemná zvláště před osmou hodinou ranní, když rodiče vozili děti do nedaleké školy. Vozy parkovaly neřízeně i před vjezdy do domů soukromých vlastníků, kteří měli tím pádem omezený přístup ke svým nemovitostem a rovněž tak mohlo dojít případně i k problémům spojeným se zásahy složek integrovaného záchranného systému," uvedla mluvčí města Magdaléna Vlčková.

„Někteří lidé si tam zvykli parkovat proti směru jízdy. Stává se také, že postaví dvě velká auta na každou stranu ulice, a tak prakticky znemožní průjezd ostatním vozidlům. Navíc tak pochopitelně blokují chodníky, tudíž děti, které ulicí dennodenně chodí do školy jsou nuceny zaparkovaná auta obcházet po silnici," vypočítává předseda malšovické komise místní samosprávy Vladimír Krupka důvody, proč nakonec obyvatelé Dubové na zjednosměrnění přistoupili.

Od školy k Náhonu už jen třicítkou

Jednosměrka povede směrem od školy k ulici Náhon, řidiči budou muset navíc zpomalit. „Umístíme tam nové svislé dopravní značení omezující rychlost na 30 kilometrů v hodině a také vodorovné značení. Vynucenou investicí je i přeložka telefonního kabelu," dodala Magdaléna Vlčková z magistrátu. Levá strana ulice bude tedy nově uzpůsobena k parkování, sníží tam obrubník a parkovacích míst podle mluvčí přibude. Výměny se tam dočká také veřejné osvětlení. Úpravy začnou v Dubové ulici už zítra a potrvají tři měsíce, město za ně zaplatí kolem dvou milionů korun.

Michaela Zumrová