Ze šoku se pomalu probírá místní gymnázium. Před měsícem odvedli policisté přímo ze školy sedmnáctiletého studenta, který měl plánovat bombový útok na školu. Život na chodbách a ve třídách se mezitím začal vracet k normálu.

„Samozřejmě se o tom mluví, ale protože nedošlo k žádnému ohrožení, tak tady nepanuje hysterie. Přišla jiná témata jako celostátní testy, přijímací řízení nebo maturity,“ sdělil ředitel gymnázia Jaroslav Šedivý.

Student, který pozdvižení vyvolal, je po vyšetření v diagnostickém ústavu zpět ve vazební věznici. Jediným spojením se školou a okolním světem je pro něj kromě rodiny kurátorka novobydžovské radnice Hana Holková.

„Navštěvuji ho pravidelně. Jezdím za ním minimálně jednou týdně. Víc ale říct nemůžu, zakazuje mi to zákon,“ řekla Hana Holková. Kurátorka přináší studentovi především informace o novém učivu ve škole. Vedení gymnázia sice zvažovalo, že za chlapcem budou dojíždět profesoři, ale nakonec je všechno jinak.

„Podmínkou jeho individuálního vzdělávacího plánu je, že zůstane zachován rozsah. Učí se sám, což musí být velmi náročné. Na konci pololetí absolvuje testy. Uvidíme, jestli ho pustí do školy, nebo je podstoupí ve vězení,“ řekl Jaroslav Šedivý.

Na vyšetřování případu dál pracuje Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. Kriminalisté však o podrobnostech zatím stále mlčí. „Žádné informace ke zveřejnění zatím nejsou. Zkuste si zavolat v polovině května,“ uvedl mluvčí policejního útvaru Pavel Hanták.

Podle ředitele školy však policisté přece jen některé závěry vyšetřování uvolnili. „Zabývali se mimo jiné tím, jestli je na naší škole šikana. Tuhle verzi však nakonec vyloučili,“ řekl Šedivý.

Policii zalarmovaly spolužačky, které slyšely chlapce při rozhovoru s kamarády. Policie mladíka obvinila z obecného ohrožení. Hrozí mu až pět let vězení. Při prohlídkách měli vyšetřovatelé najít plán školy s rozmístěním výbušnin i samotné bomby. To však nepotvrdili. Média pak na internetu objevila jeho tvorbu s rasistickými motivy.