Takzvanou liščí tasemnicí, přenášející se liščím trusem, který infikuje okolní porost, se mohou nakazit sběrači lesních plodů, ale třeba i houbaři. V České republice jsou nyní uváděny tři „čerstvé“ případy.

O jakou nemoc se vlastně jedná? Echinococcus multilocularis, jež takzvanou echinokokózu způsobuje, je malá tasemnice, jejímž hlavním hostitelem je nejen liška, ale například také pes a kočka.

„Vajíčka opouštějící zažívací trakt hlavního hostitele ulpívají kdekoliv ve vnějším prostředí. Člověk se nejčastěji alveolární echinokokózou nakazí prostřednictvím infikované zeleniny, lesními plody nebo také houbami,“ informoval mluvčí Státní veterinární správy České republiky Josef Duben.
Konzumací infikované potravy či přenesením nákazy neumytýma rukama z okolního prostředí se vajíčko parazita dostane do trávicího ústrojí člověka a do okolí jater. Z něj se vylíhne larva, která se začne okamžitě nepohlavně množit.

V játrech se pak postiženému vytvoří útvar – nádor, který může dosáhnout velikosti dětské hlavy. Ničí okolní tkáň podobně jako rakovinné bujení.
Novotvar je nutné chirurgicky odstranit, ale to se nemusí obejít bez komplikací – protržení útvaru a únik tekutiny do organismu způsobuje anafylaktický šok a smrt. Tu může urychlit i zanesení larev prostřednictvím krve dál do organismu.

Z jater se mohou larvy rozšířit do dalších orgánů, svalů a také mozku. „Z infikovaných lidí onemocní deset až patnáct procent, záleží na vnímavosti jedince, stavu jeho organismu a infekční dávce,“ vysvětlil mluvčí.

Největší nebezpečí spočívá v tom, že bez cílené léčby má nemoc téměř stoprocentní úmrtnost. Základem prevence je hygiena. Mýt lesní plody, ale také svoje ruce. „Lesní plody je třeba před požitím opláchnout vodou a nejlépe tepelně upravit, minimálně při 60 stupních,“ varují východočeští epidemiologové. „Pokud tedy někdo nasbírané plody použije třeba do knedlíků, koláčů nebo je zavaří, rizika nákazy echinokokózou se obávat nemusí.“

Rozvoj onemocnění je velmi pozvolný a nepozorovaný, uvádí se rozmezí pěti až deseti let. Vážnými příznaky už jsou úporné bolesti břicha, horečka, zvětšená játra a slezina, ale také žloutenka a výrazné hubnutí.

Nákaza se k nám rozšířila z alpských zemí, kde jsou lišky parazitem více promořené než v Ćesku.

ECHINOKOKÓZA – CO TO JE?

* Echinococcus multilocularis je tasemnice, jejím hlavním hostitelem jsou lišky, ale i psi nebo kočky. Nakazit se lidé mohou nejčastěji infikovanými lesními plody, houbami, ale i například zeleninou, někdy i přímo z vnějšího prostředí při nedodržování hygienických návyků (mytí rukou před jídlem)
* vajíčka liščí tasemnice, kterou hostitelé vylučují trusem, se prostřednictvím infikovaných plodů či neumytých rukou dostanou do trávicího ústrojí člověka, vylíhnou se z nich larvy a začnou se množit. Larvy se pak dostanou do krevního oběhu a napadají játra – způsobují tzv. alveolární echinokokózu
* v játrech vznikne útvar obsahující zárodky tasemnice - někdy i o velikosti dětské hlavy, který ničí okolní tkáň podobně jako rakovinový nádor
útvar je možné odstranit chirurgicky, avšak hrozí riziko komplikací
* onemocnění se rozvíjí velice pomalu, může trvat pět až deset let než nastoupí vážné příznaky, ale i pak je diagnostika složitá. Neléčená nemoc má podle odborníků téměř stoprocentní úmrtnost zdroj.

Zdroj: KVS ČR