Páteční smršť poničila region

Hasiči na Rychnovsku měli tolik výjezdů k odstraňování následků, že je do statistiky zapsali jako jeden blok o dvaadvaceti událostech. Rozptyl řádění větru byl značný. Mapa výjezdů začíná Borohrádkem na hranici Pardubického kraje a pokračuje přes přes Vamberk, Javornici až po Bartošovice.

Kvapík měli hasiči a energetici na Jičínsku. První oznámení o neprůjezdné vozovce v Libáni k nim přišlo pár minut před patnáctou hodinou, a pak se už nezastavili.

V Černíkovicích na Rychnovsku strom takřka rozpůlil dům. Kolem osmnácté hodiny museli odstranit strom padlý přes železniční koleje v Libíně u Ostroměře.

Nejezdily vlaky

Na trati Stará Paka – Jaroměř v úseku Mostek – Bílá Třemošná narazil osobní vlak se 16 cestujícími jedoucími z Jilemnice do Jaroměře do spadlých stromů a vykolejil. Kmen stromu zastavil ve tři odpoledne také vlak na trati Nymburk – Jičín mezi Rožďalovicemi a Kopidlnem. Neprůjezdná byla i trať z Nymburka do Jičína a mezi Ostroměří a Lázněmi Bělohrad. České dráhy se s následky větru potýkaly ještě v sobotu. „Trať je silně poškozena. Odstraňujeme stromy, nakolejujeme vlaky a opravujeme tratě,“ uváděli železničáři na oficiálním serveru Českých drah.

Po celém kraji odstraňovali energetici přes dvacet poruch na vysokém napětí. Třeba na Všestarsku u Hradce Králové byly v pátek čtyři. Závady na nízkém napětí energetici ani nepočítali. U přehrady Les Království na Královédvorsku popadaly sloupy vysokého napětí.

Vážná situace byla na Novopacku a v jičínském regionu ještě i v okolí Lázní Bělohrad. Město a okolní obce byly několik hodin bez elektrického proudu.
„Problémy jsme měli i na Bydžovsku a Hořicku,“ sdělila mluvčí energetiků Šárka Beránková.

Hodiny nešel proud

Na Pardubicku nebyla situace lepší. V krátkém čase hasiči vyjížděli k více než třiceti havarijním událostem. „Jednalo se zejména o popadané a vyvrácené stromy, které tvořily překážku v provozu na silnicích před Vysokým Mýtem směrem na Cerekvici nad Loučnou,“ říká muvčí pardubických hasičů Vendula Horáková.

Vítr spojený rovněž s krupobitím, řádil i na Pardubicku skoro celoplošně: od Lázní Bohdaneč po Svitavy a Králíky. „Padající stromy strhaly dráty elektrického vedení a bez proudu zůstali lidé na Orlickoústecku, zejména v okolí Chocně a Žamberka. Hasiči v kraji měli motorové pily v provozu nepřetržitě až do večerních hodin,“ říká mluvčí hasičů Pardubického kraje Horáková.

Více o páteční bouři čtěte ZDE: