Brambory nikdy na stole českých rodin nechyběly. Naopak, v minulosti se v chudších rodinách dělaly na všechny možné způsoby. A letos? Zřejmě náš jídelníček bude o ně chudší a možná je budeme nahrazovat rýží či těstovinami.

Jak se shodují soukromí zemědělci, letošní počasí bramborám nepřálo. Střídaly se déšť se suchem, proto jsou výnosy zhruba o deset až padesát procent nižší a brambory jsou malé.

Někteří zemědělci dokonce již hlásí vyprodáno. „Je nám líto, ale v některých případech se letos nedostalo ani na stálé zákazníky. Úroda byla tak malá, že máme vše vyprodáno,“ řekl soukromý zemědělec, který nechtěl být jmenován.

Kvůli počasí jsou letošní ceny oproti loňsku vyšší a podle prognóz obchodníků se budou ještě s koncem listopadu zvyšovat. Zatímco loni se kilo brambor na uskladnění prodávalo za sedm osm korun, letos je to již deset korun, tedy o dvě tři koruny více. Závěrem listopadu by se cena mohla zvýšit až na čtrnáct korun za kilogram. To už představuje nárůst o sedm osm korun na kilogramu. Potvrdil nám to i Jaroslav Kalous z Hradce Králové. „Zájem o uskladnění brambor je obrovský. Zatím kilogram prodáváme za desetikorunu,“ uvedl. Také on předpokládá, že ceny porostou.

Nejsou to jen čeští zemědělci, kteří se potýkají s nižší úrodou. Většina brambor se dováží z Francie, Německa a Nizozemska. Špatné počasí postihlo ale i tamní farmáře. Takže s dovozem se nedá příliš počítat a navíc ceny by opět šly nahoru.

Dotknou se vyšší ceny brambor stravování ve školních jídelnách? „Zatím problémy nemáme. Jezdí k nám pravidelně zelinář a ten nám nyní nabízí kilo brambor za 9,50 koruny. Dosud drží ceny, takže uvidíme, jak to vše dopadne,“ uvedla vedoucí školní jídelny ZŠ Pouchov Hana Svidenská.

Někteří senioři už uvažují o tom, že dají při nákupech přednost rýži či těstovinám a na bramborách ušetří. „Ale takové škubánky nebo bramboráky a bramborové šišky s mákem nic nenahradí. Tak přece jen brambory občas koupím, ale určitě už ne na uskladnění,“ řekla nám Jana Novotná z Hradce Králové.