Návrhem na vyhlášení referenda se tak musí opět zabývat krajský soud. Ústavní soud tím vyhověl přípravnému výboru referenda.

Nově oddělená obec musí mít nejméně tisíc obyvatel. Podle ÚS by měl krajský soud započítat i cizí státní příslušníky hlášené k pobytu v Březhradě. „Teprve na základě těchto zjištění může učinit závěr o splnění či nesplnění podmínky počtu občanů,“ řekl soudce zpravodaj Miloslav Výborný.

Přípravný výbor svou stížnost spojil také s návrhem na zrušení části zákona o obcích, která stanovuje právě podmínku tisícovky obyvatel. Tomu soud nevyhověl.

Lidé v Březhradu se chtěli odtrhnout kvůli tomu, že město podporovalo výstavbu obřího skladu oceli firmy ThyssenKrupp Ferrosta. Velká část obyvatel Březhradu se obává, že areál by zhoršil životní prostředí. O referendu v Březhradu jednali hradečtí zastupitelé, kteří rozhodli, že referendum o oddělení nevyhlásí. Krajský soud poté návrh na vyhlášení referenda zamítl.

Předsedkyně občanského sdružení Zdravý a bezpečný Březhrad Dana Pavlíčková rozhodnutí ÚS vítá. „Trváme na referendu, s hradeckou radnicí stále nemůžeme najít společnou řeč,“ řekla.

Podle předsedy březhradské komise místní samosprávy Dušana Ferčáka je třeba získat přesná data o počtu obyvatel Březhradu. Domnívá se, že jich je kolem tisícovky.

„Budeme muset vyčkat rozhodnutí krajského soudu, který určí další postup,“ sdělil Václav Svoboda z hradeckého magistrátu. „Z evidence obyvatel vyplývá, že občané jiných členských států EU, kteří mají trvalé bydliště v Březhradě, jsou pouze dva,“ uvedl. Obyvatel české národnosti podle něho v Březhradě žije 895.

MARTIN ČERNÝ, ČTK