„Tu jsem koupil, když nás po restituci vyhodili z kamenné budovy. A pak jsme ji s klukama sestavili,“ vzpomíná na „partyzánštinu“ z kraje devadesátých let minulého století dlouholetý starosta místních hasičů Josef Pekárek s „mlsným“ pohledem na novostavbu, která poslední měsíce roste v sousedství zeleně natřené plechové boudy.

„To bude náš nový domov. Už se na to moc těšíme, ale myslím si, že mnohým ještě bude naše plechárna chybět,“ dodal Josef Pekárek s tím, že nové zázemí pro březhradeské dobrovolné hasiče roste jako houby po dešti a své nové obyvatele by měla nová hasičárna za 11 milionů přijmout na sklonku letních prázdnin.

„Dělníci si opravdu mákli a dokonce nám sem přivezli asi půlku Benešovky,“ glosoval současný stav staveniště, kam se kvůli faktu, že leží v záplavové zóně, navezlo 35 tisíc kubíků zavážky, Josef Pekárek.

Avšak nejenom samotná budova změní ráz okolí zázemí pro hasiče. „V okolí hasičárny vnikne také nové parkoviště, stovková dráha pro požární sport, dva kurty pro tenis a nohejbal a hřiště pro malý fotbálek,“ dodal velitel březhradských hasičů Pavel Oščiak s dodatkem, že v samotné budově bude velká garáž pro tři auta a klubovny, kde se budou školit i okolní sbory, ale také březhradský hasičský potěr.

Ještě, než však nová hasičárna otevře své brány, budou zdejší hasiči tři měsíce „na ulici“. „Na začátku dubna shodíme naši starou plechárnu, kterou přestavíme na sklad pro hřiště. Od té doby budeme tři měsíce bez zázemí,“ dodal Pavel Oščiak. V tomto mezidobí však spustí hasiči akci Kulový blesk, kdy budou shromažďovat všechny své propriety, které byly doposud rozstrkané po březhradských kůlnách a sklepích.