„Myslím, že nákupních objektů máme v Hradci nadbytek a další určitě nepotřebujeme," myslí si Zuzana Nádvorníková z Hradce Králové.

Místo mohlo dopadnout pole některých ale také hůře: „Asi to byla jen otázka času, kdy nějaký developer promění jedno z posledních míst na Benešovce v něco takovýho. Můžeme být rádi, že to nejsou jen další garáže," podotýká Lukáš Egrt z Hradce Králové.

Vzniknout zde má projekt City Garden, který by mohl začít růst ještě v letošním roce. „Zastupitelé schválili územní studii architekta Křeliny, která už je registrována. Je tedy závazná pro dané území. Řeší dopravní napojení i regulaci, jak mají objekty být veliké," vysvětluje Jindřich Vedlich, náměstek hradeckého primátora.

Jenže proti územnímu rozhodnutí se postavil Spolek Kruh pro občanskou společnost, který na krajský úřad podal podnět k přezkoumání. Podle nich je výstavba centra v čele s obchodním domem Kaufland v rozporu s právními předpisy a úřad by měl zasáhnout.

Podle aktivistů investor účelově zkresluje skutečnou velikost obchodní plochy v objektu, aby dodržel limit 3000 metrů čtverečných daných územním plánem. „V dokumentaci je uvedeno, že prodejní plocha Kauflandu je 2834 metrů čtverečných, ale developer do ní nezapočítal například pokladny nebo pekárnu. Po sečtení všech prodejních ploch se dostáváme k číslu 3462 metrů čtverečných obchodní plochy," vypočítává architekt Jan Čížek ze spolku Kruh pro občanskou společnost.

Jenže to není tak jednoduché. Prodejní plochy by se takto sčítat neměly. Město ale v tomto případě nemůže nic dělat. Má svázané ruce, rozhodnout musí krajský úřad, který má na vyřízení podnětu třicet dní. „Nemohu předjímat ani ovlivňovat, jak vše dopadne. To je zcela v kompetenci státní správy, tedy krajského úřadu," vysvětlil Jindřich Vedlich, náměstek hradeckého primátora.

Skrytý „obchoďák"?

Odpůrci výstavby v podnětu také uvádějí, že se investor snaží o zamaskování skutečného účelu stavby přístavbou vyčnívajícího torza s několika kancelářemi. Souběh více funkcí je totiž další podmínkou územního plánu. „Označování objektu za polyfunkční považujeme za obcházení zákona i s ohledem na celkový plánovaný vzhled a ráz budovy. Jedná se o další nevzhlednou krabici supermarketu v blízkosti centra města," dodal Čížek.

Pokud krajský úřad spolku nevyhoví, chtějí dále bojovat ve stavebním řízením.

V době uzávěrky se bohužel nepodařilo sehnat reakci společnosti FI Development, která je investorem obchodní zóny. Její názor přinese v některém z dalších vydání Hradeckého deníku. Podle informací Deníku by City Garden mohlo být jedním z míst, kam plánuje přesunout centrálu banka ČSOB.

Obyvatelé Benešovy třídy by v místě viděli raději například park či hřiště. „Jsem rozhodně proti výstavbě. Viděl bych to tam spíše na nějaký park, dětské hřiště nebo tak něco. Nákupních center máme až až. Jen na Moravském Předměstí je Futurum, třikrát Albert, dvě Hrušky, Lidl a několik malých prodejen," rozčílil se Ondřej Dočekal z Hradce Králové.

Rekonstrukce křižovatky Mileta
Obchodní zóna by se měla samozřejmě napojit sjezdem také na Gočárův okruh. Investor by měl také částečně financovat rekonstrukci nedaleké křižovatky Mileta. Stavbaři by se sem mohli nastěhovat v roce 2016 a hotovo budou mít maximálně do dvou let. Původně třípatrová křižovatka bude nakonec úrovňová, pouze průsečná s napojovacími pruhy. Pro chodce a cyklisty by zde měl například přibýt podchod směrem k čerpací stanici, který v původních plánech nebyl. Město také plánuje postavit lávku přes městský okruh, která by vedla z Benešovy třídy směrem do ulice Akademika Heyrovského k Farmaceutické fakultě.