Největší nespokojenost mezi bruslaři budí asi 70 metrů dlouhý štěrkový úsek, který jim znemožňuje plynulý přejezd do areálu u Stříbrného rybníku. „Připadala jsem si jako ve špatné komedii, když jsem si u Stříbrňáku půjčila brusle a pak zjistila, že na okruh se po nich nedá přejet," stěžovala si začínající bruslařka Eva.

Pokud by zmíněná cesta byla vyasfaltovaná, mohli by se bruslaři na okruh dostat přímo z velkého parkoviště u Stříbrného rybníka, případně využít pro příjezd do městských lesů městskou hromadnou dopravu.

Na zastávku Stříbrný rybník mohou návštěvníci přijet linkou číslo 17 přímo z centra města. Tato alternativa by pro mnohé bruslaře mohla být velmi lákavá, protože dnes je jedinou variantou, jak přijet k okruhu hromadnou dopravou linka číslo 9 končící na lesním hřbitově.

Asfalt za rok

Odskočit si z okruhu k rybníku nebo do adrenalinového parku budou moci bruslaři snad již příští rok. Štěrkový úsek mají ve správě technické služby, rozhodnutí o investici a vyasfaltování však musí udělat jeho vlastník, tedy město.

„Zmíněná propojka je plánovaná a bude zařazena do návrhu rozpočtu na rok 2016," uvedla Lucie Hartmanová z odboru správy majetku města. Jestli k její realizaci opravdu přidělí orgány města prostředky, bude jisté až v prosinci, kdy se o návrhu rozpočtu na příští rok bude hlasovat. „Víme ale, že na magistrátu je o to zájem," konstatovala Aneta Bůžková z městských lesů s tím, že na doasfaltování úseku nemají žádný vliv.

Nová rozhledna

Schválení rozpočtu však netrpělivě očekávají i městské lesy. V plánech na příští rok mají vybudování nové rozhledny v lokalitě Černá Stráň. „Je to vlastně stará požární hláska, kterou chceme zrekonstruovat a při té příležitosti i otevřít pro veřejnost jako rozhlednu," upřesnila Bůžková s tím, pokud město neschválí investici ze svého rozpočtu, rádi by rekonstrukci i tak zrealizovali z vlastních zdrojů.

V delším časovém horizontu počítají městské lesy také s vybudování stezky podél silnice od Zděné boudy k Lesnímu hřbitovu. Jedná se o jediný úsek okruhu, kde se návštěvníci okruhu setkávají s automobily.

„Pro cyklisty to není větší problém, ale  chtěli bychom vybudovat úzkou stezku pro bruslaře, aby se nemuseli na silnici míjet s auty. Navíc ani asfalt tam pro ně není ideální," nastínila další plány Bůžková.

Tomáš Kulhánek