Rozzářené vstupní prostory, nová recepce, upravené prostory šaten. To je dárek k narozeninám, který dostane hradecké kongresové centrum Aldis. Letos totiž oslaví dvacetiny a na budově už je ten věk přece jen trochu znát.

„Postupně chceme tímto způsobem zrekonstruovat všechna tři podlaží, jsou příliš tmavá. Když tady pořádáme výstavy, musejí si na stáncích přisvítit," zdůvodňuje opravy ředitel Aldisu Tomáš Faltus. Pokud se něco v Aldisu má opravovat, je nutné to udělat během letních prázdnin, jinak se v centru stále něco děje. „Stihneme dokončit pouze přízemí, mělo by být hotovo tento týden," řekl Tomáš Faltus.

Aldis slaví 20 let
• Kongresové, výstavní a společenské centrum ALDIS bylo otevřeno v roce 1993.
• Ve třech podlažích jsou k dispozici sály různých velikostí, salónky a foyer s maximální využitelnou výstavní plochou 5 000 metrů čtverečných. Kapacita největšího sálu je 1 230 míst.
• Samozřejmostí jsou bezbariérové vstupy.
• Léta se hovoří o výstavbě hotelu naproti kongresovému centru, je otázkou jestli a kdy dojde k její realizaci.

V předsálí bude také lépe slyšet

A co mohou návštěvníci očekávat? Rozhodně více světla. „Bude to variabilní, můžeme míru osvětlení regulovat od intimního až po to nejsilnější potřebné při kongresech a výstavách," dodává ředitel.

Ze stropů zcela zmizelo tmavé obložení a nahradily ho světlé  geometrické tvary s ledkovými pásky a retro lustry. Kromě osvětlení se upravovala i vzduchotechnika, elektrické sítě a kvalitnější by mělo být i ozvučení foyer. „S tím jsme mívali při kongresech problémy," upřesnil Tomáš Faltus.

Další patra přijdou na řadu v létě

Letos se tedy rekonstrukce dotkne přízemí, ale příští rok na začátku letních prázdnin se už začne pracovat na prvním a druhém patře. Změny budou ve stejném duchu a projdou jimi i oba bary. Také posezení v prvním patře uprostřed foyer bude stálé a modernější, než je nyní.

Na projektu spolupracoval šéf Aldisu s architektem Karlem Schmiedem, který se může pochlubit třeba projektem pro hradecké planetárium, jež se v současné době staví.

Zatím úpravy přízemních vstupních prostor stály necelých jeden a půl milionu korun.