Nový bateriový elektrobus Škoda Perun se už začal prohánět hradeckými ulicemi. Dopravní podnik ho totiž začal testovat 
v běžném provozu.

Proč právě Perun?
Perun (z anglického Pure electric runner) znamená v překladu „čistě elektrický běžec", měří 12 metrů a na jedno nabití baterií ujede i s cestujícími až 150 kilometrů.
Pyšní se výkonem 160 kW a může jet až sedmdesátkou. Nabíjení takového macka zabere čtyři až šest hodin a provádí se výhradně v noci.
Hradecký dopravní podnik vidí právě v elektrobusech budoucnost a hodlá jimi postupně obměnit svůj vozový park.

Dlouhé testování

Testovací období bude podle všeho dlouhodobé, kochat se ale novým přírůstkem do městské hromadné dopravy, můžete už nyní. „Elektrobus bude nasazován na různé linky hradecké MHD. Chceme tak získat co nejvíce dat a informací o jízdních a provozních vlastnostech. Testovat ho budeme v dělených směnách, které zajišťují dopravní špičky zejména v době od 4 do 10 hodin a od 13 do 19 hodin, a popřípadě i v celodenních směnách," vysvětlil vedoucí střediska MHD Leo Sedláček.

Hradci prý sluší

Že je těžké si ho po Hradci nevšimnout, potvrzují i sami cestující. „Myslíte takový ten modrý autobus, co se otevírá tlačítkem jako trolejbusy? Ten už jsem viděla, moc se mi líbí," libuje si Hradečanka Gabriela Stránská.

„Oceňuji hlavně,  že je nízkopodlažní – kvůli kočárku a pak také, že je ekologičtější. Takové autobusy Hradci sluší, více se blížíme velkým evropským městům, a to je určitě dobře," myslí si.

Právě nízkopodlažnost je podle mluvčího dopravního podniku města jednou z předností hradecké hromadné dopravy. „Právě fakt, že všechny naše vozy jsou nízkopodlažní, už berou cestující v Hradci jako samozřejmost, v republikovém měřítku to ale pravidlem zdaleka ještě není," upozorňuje mluvčí dopravního podniku František Meduna.

V Hradci už jeden elektrobus rok jezdí, typem SOR EBN 9,5 se můžete v současnosti svést například na lince 25.

Michaela Zumrová

Podzimní prázdniny MHD vůbec neomezí
Hradec Králové - Podzimní prázdniny, které čekají školáky od 27. do 29. října, provoz městské hromadné dopravy neomezí.
V pondělí i ve středu budou autobusy a trolejbusy jezdit podle jízdních řádů stejně jako v pracovní den.  Nepojedou pouze školní spoje 5Š, 10Š, 12Š, 16Š, 23Š a 25Š a některé výpomocné spoje. V úterý je státní svátek, MHD tak pojede podle svátečního jízdního řádu.
Hradecký dopravní podnik naopak posílí spoje v souvislosti se dnem Památky zesnulých. Následující víkend 25. a 26. října, stejně jako v úterý 28. října a o víkendu  1. a 2. listopadu budou všechny spoje linky číslo 9 s odjezdem z Terminálu hromadné dopravy od 8 do 16 hodin zajíždět na Lesní hřbitov. V té době nebude obsluhována konečná Malšovice – U Střelnice. Linku č. 3 dopravní podnik posílí operativně podle potřeby dalšími autobusy.   (jap)