Každodenně se plní lavice škol v krajském městě, které poutají pozornost svou historií i současností. Právě tyto budovy chce Hradecký deník představit čtenářům v šestidílném seriálu, a volně tak navázat na skončený seriál o královéhradeckých vilách.

Mezi takové stavby patří i budova Střední školy služeb, obchodu a gastronomie, která je se svými 1100 studenty zřejmě největší střední školou v kraji.
Nynější škola vznikla v roce 2007 sloučením SOU obchodního a SOU služeb. Pro svou výuku využívá tři budovy, kde probíhá teoretická výuka, a jednotlivá pracoviště praktického vyučování v Hradci Králové i v Pardubicích.

Historicky nejbohatší budovou školy je renesanční objekt v Dlouhé ulici nedaleko Klicperova divadla, kterou nechal v roce 1571 postavit Martin Cejp z Peclinovce. Ten se mimo jiné zasloužil o rozsáhlou renesanční přestavbu města. Dnes objekt slouží pro teoretickou výuku kosmetičkám a fotografům.
Sídlem vedení školy je budova ve Velké ulici na Pouchově. Ta již posloužila základní škole, Gymnáziu Boženy Němcové a střednímu odbornému učilišti. Mimo zázemí sekretariátu zde probíhá teoretické vyučování obchodních oborů, stejně jako v nedaleké Truhlářské ulici, kde škola vlastní modernější objekt s udržovanou zahradou a skleníky. O ně se starají studenti oboru zahradník. Střední škola služeb, obchodu a gastronomie nabízí uchazečům v letošním roce šest čtyřletých oborů, sedm tříletých a dvouleté nástavbové studium pro absolventy s výučním listem.

Ke stále vyhledávaným oborům patří tradičně kuchař, číšník, kadeřník a kosmetička. „Velký zájem je o nové čtyřleté obory, kterými jsou hotelnictví, fotograf a ekonomika a podnikání,“ konstatovala zástupkyně ředitelky pro teoretické vyučování Stanislava Šůlová.

Škola však myslí také na vzdělávání dospělých. V rámci projektu UNIV 2, který zastřešuje Národní ústav vzdělávání, připravuje vzdělávací moduly a dílčí kvalifikace pro úřad práce a sociální partnery.

Peníze na další projekt pro vzdělávání dospělých získala škola z evropských strukturálních fondů, takže po dobu 28 měsíců bude připravovat vzdělávací moduly, a tak se postupně stane centrem vzdělávání dospělých.

Žáci se mohou účastnit různých školních i mimoškolních aktivit – literárních soutěží, středoškolské odbornéčinnosti, středoškolských sportovních soutěží a dalších. Jazykově nadaní žáci se mohou realizovat na mezinárodních setkáních, které jim umožňuje projekt Comenius.

Střední škola služeb, obchodu a gastronomie v Hradci Králové má veřejnosti co nabídnout. Je také pyšná na absolventy, kteří jí dělají dobré jméno. Můžeme zmínit známého kadeřníka Jana Špilara, který je majitelem brněnského kadeřnického studia Střihoruký Edward, a další.

TOMÁŠ TUČEK