Zdejší útulná obec je rodištěm známého českého skladatele a dirigenta, který se proslavil jako autor hymny, Františka Škroupa. Loni v srpnu neznámý vandal a zloděj ukradl jeho bronzovou sochu. Policie případ odložila, neboť se pachatele nepodařilo vypátrat.

„Podali jsme trestní oznámení na neznámého pachatele, ale policie nic nevypátrala. A tak jsme v březnu oslovili akademickou sochařku Ninu Jindřichovou z Mníšku pod Brdy a domluvili se, že nám bustu Františka Škroupa vyhotoví. Není sice už z bronzu, ale jen z pryskyřice, ale jsme rádi, že se tvůrce české hymny zase symbolicky vrací do své rodné obce,“ řekl nám starosta Stanislav Bydžovský.

A tak v předvečer 206. výročí narození Františka Škroupa se dnes v Osicích od 14 hodin koná slavnostní odhalení jeho nové busty, která se vrátí na původní místo na pomník u základní školy. „ Obec je na svého slavného rodáka hrdá a usilovali, aby tady znovu byla alespoň jeho busta,“ řekl starosta. Na její zhotovení obecc dala 40 000 korun.

Osice už delší dobu marně usilují o rekonstrukci takzvaného Škroupova domu, kde byla pošta, knihovna. Tento objekt bude mít příští rok 80. výročí. Na jeho obnovu je však potřeba více než patnáct milionů korun. Obec před asi pěti lety udělala jeho nejnutnější opravy.

"Značné prostředky jsme investovali do inženýrských sítí a příští rok po dobudování dálnice se má dělat kompletní rekonstrukce vozovky. Výstavba dálnice nám způsobila velké potíže. A tak připravujeme poslední nezbytnou velkou akci - vybudování splaškové kanalizace, která má stát 33 milionů, a sháníme na to různé dotace. S jejím budováním se začne příští rok a hotova by měla být v roce 2011. A tak na opravu Škroupova domu nemáme a musíme ji ještě odložit,“ povzdechl si starosta.