Tolik potřebnému kamerovému systému, o který radnice žádala hned několikrát, se blýská na lepší časy. V rámci Programu prevence kriminality totiž Nový Bydžov získal jeden milion korun.

„Uvažovali jsme o novém kamerovém systému již před předloňským listopadem, kdy ve městě eskalovaly problémy se zdejší romskou menšinou. Po listopadu se nové kamery staly součástí připravovaných bezpečnostních opatření ve městě,“ řekl nám starosta Nového Bydžova Pavel Louda, když předával žádost o dotaci.

Sedmnáct kamer

Peníze tedy konečně dostanou a jak budou dál pokračovat? Protože počítali s pomocí v kratším termínu, již mají hotovou  projektovou dokumentaci. „Ještě jsme se přesně nedohodli, jestli všechny podklady, které v projektové dokumentaci jsou, opravdu využijeme. Jedno je jisté: chceme v kamerovém systému  použít sedmnáct kamer ve vytipovaných místech. Jedná se například o noční podniky, kde byly ve večerních a nočních hodinách problémy. Totéž platí o samotném centru města, tedy konkrétně o Masarykově náměstí,“ vysvětloval vedoucí odboru organizačně správního novobydžovské radnice Ondřej Neuman.

Jak dodal, v první řadě je ale nyní čeká podpis smlouvy s ministerstvem vnitra o dotaci a výběrové řízení na firmu, která kamerový systém ve městě instaluje.

„Pochopitelně bychom rádi, aby kamery byly ve městě co nejdříve. Když to půjde dobře, snad tu budou od letošního září. Ale to nechci předjímat,“ uvedl Ondřej Neuman.

Pult u strážníků

Všechny záběry kamerového systému na centrálním pultu budou ovládat strážníci, kteří zároveň budou spolupracovat se státní policií.

Milionová dotace zřejmě však nebude na pokrytí nákladů na kamerový systém stačit. „Určitě město ještě přidá, ale zatím částka není upřesněna,“ doplnil  Ondřej Neuman.

„Už aby tady nový kamerový systém byl. Přijde jaro a na Masarykovo náměstí aby se člověk bál odpoledne i večer jít. Je to hrůza,“ řekl Zdeněk z Nového Bydžova.