Obavy o existenci gymnázia panují v posledních dnech na bydžovské radnici. Královéhradecký kraj se chystá k další vlně regulace středních škol, která by se měla tentokrát dotknout víceletých gymnázií a lyceí.

„Gymnázia mají navštěvovat mimořádně nadané děti. Podle dlouhodobého plánu rozvoje vzdělávání v republice by počet těchto studentů neměl přesáhnout deset procent,“ vysvětluje radní odpovědný za oblast školství Jiří Nosek.

V uplynulých dvou letech však podle statistik kraje došlo k výraznému propadu počtu žáků vycházejících ze základních škol a úbytek by měl pokračovat až do roku 2015. „Gymnázia by měla mít nějaký převis a rozhodně je dobré, aby se konaly přijímací zkoušky. Ne že budou přijímáni uchazeči jen na základě jiných kritérií, aby byla naplněna kapacita,“ doplnil radní.

Starosta Nového Bydžova Pavel Louda však nevidí důvod, proč by se na „černou listinu“ škol, které bude čekat sloučení nebo jiná opatření, mělo dostat zrovna novobydžovské gymnázium. „Škola má kromě dlouholeté tradice velmi dobré výsledky. Počet studentů pokračujících vysokoškolským studiem není malý. Navíc jeho naplněnost je téměř stoprocentní,“ upřesnil Louda.

Přesto při prvním jednání s krajem už byla nastíněna možnost sloučení gymnázia s Vyšší odbornou školou a Střední odbornou školou Jana Maláta.
„Toto řešení navrhuje utlumit víceleté gymnázium a zachovat čtyřleté studium. Museli bychom sestěhovat studenty do jedné budovy, jelikož mít poloprázdný objekt je ekonomický nesmysl. Navíc by došlo ke snížení dostupnosti vzdělání. A to nejsou všechny dopady,“ shrnul možné problémy starosta.

Královéhradecký kraj však nyní zpracovává podrobnou analýzu na všech gymnáziích a lyceích, u nichž je zřizovatel. Součástí je mimo jiné i nástin různých variant řešení. „Nic není jisté. Výsledky šetření bychom chtěli mít do konce roku, a poté se bude rozhodovat o konkrétních krocích,“ řekl Jiří Nosek.

Novobydžovská radnice je přesvědčena, že pokud se bude kraj řídit fakty, gymnáziu nic nehrozí. „Máme však obavy, aby se nejednalo o politickou objednávku. Náš region nemá v krajské radě žádného zástupce, a pokud se oranžový válec rozjede, může nás rychle převálcovat,“ dodal Louda.