Do výměny téměř 270 oken a zateplení tří budov ve městě se pustila zdejší radnice. Za bezmála 34,5 milionu korun dostanou nový vzhled objekty obou základních škol a také jedna z budov městského úřadu.

„Nechali jsme si zpracovat energetický audit, z něhož jsme zjistili, kolik tepla nám uniká kvůli již velkému stáří budov. Proto jsme se rozhodli využít Operačního programu životního prostředí, který byl vyhlášen, a požádali jsme stát i Evropskou unii o dotace na snížení energetických výdajů,“ vysvětlil plány vedoucí odboru investic a rozvoje Nového Bydžova Bohuslav Zachař.

Radnici se nakonec podařilo z evropských peněz získat 29 291 363 korun a ze Státního fondu životního prostředí 1 723 021 korun. Zbylých necelých 3, 5 milionu korun poputuje z městské pokladny. Okolí všech budov se proměnilo ve staveniště již začátkem června. Základní škola V. K. Klicpery už má většinu dřevěných oken vyměněnu za nová plastová. Zateplení fasády se také blíží ke konci. Na druhé ze škol, ZŠ Karla IV., se s pracemi nedávno začalo a stavaři mají za sebou výměnu oken v přízemí.

„Na obou školách je dohromady 210 oken, což rozhodně není málo. Poslední z nyní zateplovaných budov je objekt městského úřadu. Tam by do dvou týdnů mělo být vyměněno dalších 55 oken,“ upřesnil Zachař.

Přestože poslední úpravy by měly být hotovy až v polovině prosince, školáci o výuku od začátku září nepřijdou. „Do té doby už budou práce, které by narušovaly vyučování, hotové. Navíc bychom rádi stihli dokončit průčelí obou budov, aby prvňáčci neprocházeli staveništěm,“ dodal vedoucí odboru.
Městu se podle odhadů podaří ušetřit více než třicet procent z ročních nákladů na vytápění těchto objektů, což představuje 1,1 milionu.

„V příštím roce se chystáme využít tohoto programu na snížení energetických výdajů v dalších objektech. Mělo by se jednat o obě mateřské školy, vznikající nízkoprahové centrum a školní budovu v Palackého ulici,“ dodal Bohuslav Zachař.