Své o tom ví Martin Kapusta z Hradce Králové, táta malé Nikolky, která se už dva roky s tou nemocí pere.

„Chceme, aby měla Nikolka úplně normální dětství, kamarády, zážitky, ale sehnat nějaký tábor není jednoduché," vypráví.

Druhá večeře a vážení jídla

Společně s dalšími rodiči před více než rokem založili sdružení Diakamínek a plánovali, že nějaký tábor uspořádají sami. Nakonec ale nemuseli.

Vyšlo jim vstříc občanské sdružení Naše děti, které pořádá letní tábor ve Svojanově a s přítomností dětí s cukrovkou nemělo problém. Nakonec jich na tábor jelo celkem šestnáct.

„Bylo to perfektní. Děti s cukrovkou bez problémů zapadly mezi ostatní zdravé děti. Jen jsme jim vážili jídlo, měli druhou večeři a samozřejmě zdravotnický dozor, bez toho by to nešlo," vzpomíná Martin Kapusta.

Téma letního tábora byl kreslený seriál Byl jednou jeden život a vše se neslo v jeho duchu. Tábor svědčil i nemocným dětem.

„Tím, jak byly v pohodě a neustále v pohybu, klesla i spotřeba inzulinu," říká otec Nikolky.

„Jsme opravdu velmi rádi,že nás sdružení takhle přijalo a bylo by fajn, jet za rok znovu," dodal.

Diakamínek pomáhá zvládat nemoc
Diakamínek je občanské sdružení diabetických dětí při dětské části diabetologického centra FN Hradec Králové. Funguje od počátku roku 2013 a má již více jak 30 příznivců. Cílem sdružení je podporovat rodiny s diabetickými dětmi a to formou společných setkávání a pořádání kulturních a sportovních akcí. „Nadchla mě snaha Petry Ptáčkové a Ivety Bažantové, a tak jsem spolu s nimi šel do založení Diaklubu," řekl Martin Kapusta, táta malé Nikolky trpící cukrovkou. „Je dobré, když se sejdete s rodiči, kteří už mají s nemocí zkušenosti 
a podělíte se s nimi o své starosti," dodal.