Zřejmě fatální důsledek pro hradecké kino Centrál bude mít úterní rozhodnutí zastupitelů. Ti se rozhodli, že sdružení Pro- Centrál, které kino provozuje, neposkytnou bezúročnou půjčku ve výši 1,5 milionů korun a ani nenavýší roční grant o 500 tisíc.

„V podstatě to do budoucna znamená, že sami na sebe podáme insolvenční řízení. Sdružení vlastní veškeré technické zázemí kina a inslovenční správce rozhodne, jak se věřitelé uspokojí,“ uvedl Leoš Kučera, který kino vede s tím, že se bude ještě o dalších krocích radit s právníky.

Zasedání zastupitelstva předcházelo několik schůzek.  Sdružení se nakonec rozhodlo požádat zastupitele o bezúročnou půjčku a navýšení příspěvku s tím, že bude kino dál provozovat a umožní městu pravidelnou kontrolu svého hospodaření. Pro bylo třináct zastupitelů, což na schválení nestačilo.

„Město by nemělo splácet dluhy, které si sdružení dlouhodobě vytvářelo. Pro město z toho plyne jen to, že sdružení nepůjde do konkurzu a ještě chvilku se bude promítat,“ řekl zastupitel Lubomír Štěpán (KSČM).

„Dáváme miliony na fotbal, do filharmonie. Proč je tedy nedáme i do Centrálu, a pak se můžeme bavit o změně struktury tak, aby se kino už nezadlužilo a šlapalo to,“ snažil se zastupitele přesvědčit Martin Dvořák (VPM).

„Pro nás není vedení kina důvěryhodný partner, audit ukázal velké nesrovnalosti v hospodaření, věci, které dosud nikdo neuvedl na pravou mír. Kino určitě ano, ale zachraňme ho před panem Kučerou,“ řekl na zasedání Martin Hanousek (ZPH).

V lednu hradečtí zastupitelé souhlasili s tím, že kino nemusí městu vracet chybně použitou dotaci 400 tisíc korun. Dalším krokem k záchraně kina mělo být včerejší schválení půjčky ve výši 1,5 milionu korun a zvýšení roční provozní dotace ze 650 tisíc na 1,15 milionu korun. To ale zastupitelé neschválili.

Informace o zadluženosti kina a špatně vedeném účetnictví sdružení Pro-Central se v plné síle dostaly na povrch loni v létě. K prvnímu říjnu z místa náměstka primátora odstoupil Leoš Kučera s tím, že se vrátí do kina, které léta vedl, udělat pořádek. S primátorem se tehdy dohodli o možnosti návratu na post náměstka, pokud záležitosti v kině budou v pořádku. Členem hradeckého zastupitelstva zůstává i nadále. Vedení kina uvedlo, že svým věřielům dluží kolem tří milionů korun. Město přispělo částečně i na technické vybavení, pokoušelo se majetek získat do svého vlastnictví, ale zatím marně.