Ve východních Čechách tak začalo poskytování zcela nové služby pro lidi s duševním onemocněním. Centra duševního zdraví fungují od začátku července a nabízejí klientům jak sociální, tak zdravotní služby. Jejich hlavním cílem je poskytovat služby v přirozeném prostředí klienta, například přímo u něj doma, nikoli v psychiatrických zařízeních.

Centra duševního zdraví vznikají po celé České republice na základě probíhající reformy psychiatrické péče. Celý program je podporován a koordinován Ministerstvem zdravotnictví ČR. Centra duševního zdraví jsou flexibilní, individualizovanou službou, která lidem s duševním onemocněním pomáhá žít smysluplný život, udržovat dobrý zdravotní stav a tím se vyhýbat psychiatrickým hospitalizacím.

„Podporou tohoto projektu umožníme daleko lepší spolupráci mezi sociálními službami a zdravotní péčí. Chceme psychiatrické pacienty udržovat v takovém stavu, aby se předešlo jejich pobytu v psychiatrických zařízeních, nebo se alespoň zkrátila doba jejich pobytu v zařízeních, a tím se zvýšila kvalita jejich života,“ říká náměstek pro zdravotnictví Aleš Cabicar a dodává, že dříve v terénu takové služby neexistovaly a pro mnohé psychiatrické pacienty se nemocnice stala dlouhodobým domovem.

Loď umělců zakotví na Kavčáku až v září.
Loď umělců zakotví na Kavčáku až v září

Christine Havranová