Již od druhé poloviny srpna by se k systému platby za parkování, který lze nyní provádět buď vhozením drobných do parkomatů, nebo platbou přes prémiovou sms, měl přidat další způsob placení. Zatím však jen v centru krajské metropole na Velkém náměstí. „Nové parkovací automaty již máme připravené a v druhé polovině srpna je na plochu Velkého náměstí budeme instalovat,“ uvedl zástupce ISP Jiří Holubec s dodatkem, že novinkou na starém městě bude i počet parkovacích automatů. Ten se zvedne ze současných třech míst na čtyři.

„Je to první vlaštovka v budoucí obnově všech parkovacích automatů na celém území Hradce Králové. Našim cílem je, aby se do dvou let dalo kartou platit ve všech parkovacích automatech. V současné době jich je po celém Hradci 190,“ dodal zástupce ISP.

Od září chce ISP spustit také aplikaci SEJF, kterou již od konce loňského dubna využívá hradecká fakultní nemocnice. Jedná se o aplikaci pro chytré telefony umožňující bezpečné, bezkontaktní a bezhotovostní platby. Do tohoto systému je již zapojeno dalších zhruba 20 měst v republice. „Chceme, aby stejnou aplikací mohli zaplatit nejenom návštěvníci nemocnice, ale i města,“ uvedl Jiří Holubec, který by byl rád, aby bezhotovostní parkovací novinka fungovala i na jiných aplikacích. „Nebudeme bránit nikomu, kdo poskytuje virtuální platby, aby se do hradeckého systému připojil. Má to i svoji logiku. Pokud člověk, například z Prahy, má již zdejší aplikaci, není našim cílem nutit mu v Hradci instalovat jinou, kterou využije třeba jen jednou,“ dodal Jiří Holubec.

Uhynulé ryby. Ilustrační foto.
Ve vedrech chybí rybám ve vodě kyslík. Začínají hynout