Peníze chce magistrát najít hlavně z dotačních titulů IROP. „Pro úspěšnou přípravu, ale i budoucí provoz považuji za velmi důležité spolupracovat na tomto projektovém záměru s vysokými školami v Hradci Králové, s Fakultní nemocnicí Hradec Králové, ale i s Královéhradeckým krajem. Spolupráce všech úrovní vzdělávání je i jedním z cílů tohoto vzdělávacího centra," vysvětlil záměr primátor města Zdeněk Fink.

Budova z roku 1927, kterou navrhl architekt Josef Gočár, má 26 učeben a 17 kanceláří. Při přebudování na vzdělávací centrum se škola také opraví. Využití pak bude široké. „Nechceme budovat technologický skanzen či muzeum ani žádný izolovaný projekt. Naší snahou je otevřít lidem vzdělávací centrum, které v souvislostech přiblíží přírodní vědy o člověku. Chceme centrum zpřístupnit například i seniorům," doplnil Zdeněk Fink.

Stavba bude trvat několik let, město je teprve na začátku, hotový je zatím jen stavebně historický průzkum.

„Nyní se bude zhruba půl roku zpřesňovat účel a konkrétněji definovat obsahová náplň centra. Tento počin je součástí již schváleného seznamu projektů a v případě, že vše dopadne podle našich představ, mohl by provoz být zahájen ve školním roce 2021/2022," vysvětlil Karel Vít, vedoucí odboru strategického plánování a projektového řízení a dodal, že hotové centrum nabídne soubor učeben a sálů s moderním interaktivním vybavením.