Královéhradecký hotel Černigov by se měl poroučet k zemi. Přesné datum jeho „pohřbu" však zatím nebylo určeno. Současný vlastník, developerská společnost CPI, své plány nemění a s demolicí jedné z hradeckých dominant počítá.

„Činíme všechny kroky, které směřují k odstranění hotelu Černigov a realizaci nového projektu," uvedl Jan Burian, mluvčí developerské společnosti CPI, která je vlastníkem hotelu. Proces je podle jeho slov v běhu a stále platí, že dokud společnost nebude mít celý projekt vyřešený, k Černigovu zatím buldozery nevyrazí.

Stěžejním bodem je pro developery vyřízení územního rozhodnutí a v návaznosti na to i stavebního povolení. Po získání potřebných úředních razítek nastane řešení demolice Černigova a výstavba nového hotelu Clarion s administrativním centrem.

Památkou není

Plány s odstraněním hotelu Černigov, který vyrostl jako výrazná dominanta Riegrova náměstí v polovině 70. let minulého století, vzbudily rozporuplné reakce nejen u hradecké veřejnosti. Odpůrci demolice se mimo jiné snažili o zařazení Černigova mezi kulturní památky.

Ministerstvo kultury se však před časem vyjádřilo jasně: hotel za kulturní památku hodnou záchrany nepovažuje. Ani v současnosti se pohled ministerských úředníků na osud Černigova nezměnil.

„O žádné změně nám není nic známo. Řízení na prohlášení hotelu Černigov za kulturní památku nebylo zahájeno," dodala mluvčí Ministerstva kultury Simona Cigánková s tím, že ministerstvo se touto záležitostí zabývalo pouze jednou v dubnu 2015, kdy v podstatě vzalo vítr z plachet odpůrcům demolice.

Ani společnost CPI nepovažuje možnost, že by ministerští úředníci ještě změnili své původní stanovisko, za pravděpodobnou.

„Neumím si moc představit, že by se ministerstvo zabývalo stejnou žádostí znovu. Ale to je spíš můj osobní názor," dodal Jan Burian.