Černigov se již oficiálně stal devátým partnerským městem. Je trochu paradoxem, že sice většina obyvatel města Hradce Králové považuje Černigov za partnerské město již několik desítek let, smlouva o partnerství ale nebyla nikdy podepsána.

To se změnilo uplynulou sobotu, kdy delegace ukrajinského města Černigov vedená primátorem Olexandrem Sokolovem podepsala smlouvu se zástupci Hradce Králové.

„Když jsme prohledali archivy, zjistili jsme, že žádný písemný dokument stvrzující spolupráci obou měst neexistuje. Rozhodli jsme se proto tento stav napravit a uzavřít s Černigovem zcela novou partnerskou smlouvu. Slavnosti královny Elišky byly nejvhodnějším okamžikem pro takto významnou událost,“ řekl primátor města Otakar Divíšek.

Slavnostnímu podpisu smlouvy přihlíželi i zástupci partnerských měst z německého Giessenu, jež letos slaví 20 let spolupráce s Hradcem Králové, Banské Bystrice, Wroclawi a spřáteleného města Montana v Bulharsku.

Historie spolupráce se mezi oběma městy začala odvíjet již v druhé polovině minulého století a jejím neodmyslitelným symbolem se stal největší hradecký hotel Černigov, který má v novém partnerském městě své dvojče s názvem Gradeckij.