To, když na hlasovací lístek v Královéhradeckém kraji dosadili na čtyřiadvacáté místo Moniku Štrajblovou. Ta však v evidenci obyvatel kraje není a pod svým dívčím jménem se tu skrývá Monika Tvrdá. Ta se o svém dosazení na kandidátku dozvěděla až při obdržení hlasovacích lístků. „Mluvila jsem jen s panem Petrem Nymsou o případné spolupráci. Nic jsem však nepodepsala," řekla Deníku Monika Tvrdá, která je proti islamizaci, ale sympatizuje hlavně s Tomiem Okamurou. „Ale že jsem na kandidátce bývalé strany pana Okamury, nikterak neřeším," dodala Monika Tvrdá. Úsvit o problému v Hradci Králové nejdříve nevěděl. A nevěděl ani to, že žádná Monika Štrajblová neexistuje. To se projevilo i na jeho vyjádření. „Je to naprostý nesmysl. S paní Monikou Štrajblovou jsem osobně mluvil a vše je v pořádku. Paní Štrajblová splnila všechny zákonné podmínky pro kandidaturu a s kandidaturou souhlasí. Paní Monika Štrajblová vzkazuje na váš dotaz, že je to novinářská provokace," napsal Deníku mluvčí koaličního uskupení Jan Zilvar. Kdo se však ptal Moniky Tvrdé, to neřešil. Celý problém by mohl vyřešit posudek podepsané přihlášky do voleb. Jeho existenci potvrdila i vedoucí oddělení vnitřní správy hejtmanství Štěpánka Blažková.

Nejvyšší účast měly Pšánky, nejméně volby zajímaly lidi z Hlušic

Královéhradecko - Voliči dali letos jasně najevo, že je krajské volby příliš nezajímají, volební účast nebyla vysoká nikde - pohybovala se většinou mezi 20 a 30 procenty. V některých obcích však k urnám vyrazilo výrazně více voličů než v jiných. Na Královéhradecku se našlo hned několik míst, kde se volební účast přehoupla přes padesát procent. Nejvyšší ji měla obec Pšánky - zde přišlo svůj hlas odevzdat 64 procent místních.

Nejméně naopak zajímaly volby obyvatele Hlušic - dostavilo se jich pouze 22,11 procent. V krajském městě pak byla účast vyšší než je celorepublikový průměr - dostala se na 42,40 procent.

Ve většině obcí a měst zvítězilo hnutí Ano 2011, najdou se však i výjimky. Top 09 zvítězila v Benátkách, ČSSD ve Zdechovicích, Chudeřicích, Pšánkách, Písku a Lišicích, Koalice pro KHK zase v Chlumci a STAN+VČ v Sověticích a Ohnišťanech. Komunisté zabodovaly nejvíc u obyvatel Káranic a Mlékosrb. V Novém Bydžově naopak zvítězila ODS.

V Hradci ukradli vlajku, ve Všestarech se agitovalo

Hradec Králové - Policie v Královéhradeckém kraji v souvislosti s krajskými volbami evidovala do sobotního uzavření volebních místností ve 14 hodin dva incidenty. V Hradci Králové neznámý pachatel v pátek večer ukradl českou vlajku ze stojanu před volební místností na Velkém náměstí. Ve Všestarech na Hradecku policie evidovala oznámení na agitaci před volební místností.

Vlajku ze železného stojanu před budovou Nového Adalbertina neznámý pachatel odcizil mezi 20. a 21. hodinou. „Vlajku odnesl i s tyčí. Případ vyšetřujeme zatím jako přestupek," řekla policejní mluvčí Hana Klečalová. Možné porušení volebního zákona policie prověřuje v případě volební agitací polepené dodávky, která byla v pátek večer zaparkovaná před volební místností ve Všestarech.

Zastupitelem je i primátor Fink, díky preferenčním hlasům

Hradec Králové - Krajským zastupitelem se opět stal primátor krajského města Zdeněk Fink (Hradecký demokratický klub). Letos šel Fink do voleb za Koalici pro Královéhradecký kraj - KDU-ČSL - Hradecký demokratický klub - Volba pro město. Získal 1867 preferenčních hlasů - a právě ty ho dostaly do zastupitelstva. Při komunálních volbách v roce 2014 získal preferenčních hlasů 10 870.