Svou původní podobu získává zpět ceněná historická památka Hrádek u Nechanic. Neogotický zámek se opět odívá do červena. Je to dárek ke sto šedesátému výročí jeho dokončení, které připadá právě na letošek. Zámek byl po rekonstrukci přetřen nažluto.

Dnes už je opět téměř celý červený, chybí dokončit jen poslední části fasády. „Na nich už je bílá základní vrstva,“ uvedl kastelán zámku Martin Rejman. Po žluté tedy už není stopy. Hotovo by mělo být do konce letošního roku. „Tak je to i ve smlouvě s dodavateli. V roce 2018 musí zámek celý zčervenat,“ poznamenal kastelán.

Nyní se dokončuje hlavně východní křídlo zámku, spojovací krček, tedy chodba mezi zámkem a jízdárnou, a vstupní brána.

Problémem je, že na některých místech fasáda, která byla opravena před několika lety, již opadává. I na její opravu by se mělo dostat.

Zámek Hrádek u Nechanic.
Hrádek slaví a otevírá výstavu

„Zrovna teď řeším s organizátory akce Medový den, která se konala na zámku, že poskytnou dar z výtěžku na tyto opravy. Myslím, že vše by mohlo být v pořádku do jednoho roku,“ dodal kastelán.

Kromě nové barvy však Hrádek v příštích letech nejspíš čekají i další změny. Opravy by se mohly dočkat chátrající hospodářské budovy, jízdárna a divadlo. Peníze na rekonstrukci zchátralých hospodářských budov by se mohly najít v programu Integrovaných územních investic (ITI) hradecko-pardubické aglomerace.

Momentálně se pracuje na studii, pak dostanou slovo památkáři. Maximální částka, kterou lze na opravy čerpat, je 123 milionů korun.

Ačkoli je stavební ruch na zámku čilý, návštěvníky nijak neomezuje a sezona jede naplno. Dnes se otevírá výstava k výročí dokončení zámku, o víkendu se tam konají zámecké slavnosti, které nabídnou kostýmované prohlídky, ale i hudební a divadelní vystoupení či dobový jarmark.