Hudebníci i ukázka svatby

„Mám velkou radost z toho, že se nám opět podařilo bál zorganizovat. Ve městě se z něj stala za léta konání tradice. Máme díky němu příležitost k malé oslavě a připomenutí si dobrých vztahů mezi Čechy a Slováky a spolupráce s partnerskými městy Hradcem Králové a Banskou Bystricí. Navíc je to důvod, abychom se my Slováci, kteří žijeme ve zdejším regionu, sešli a popovídali si. Také letos čeká na účastníky bohatý kulturní program. Například hudební skupina Fidlikanti z Bratislavy, složená ze sólistů SĽUKu a známé Lúčnice, je záruka kvality a dobré zábavy. Navíc připravujeme překvapení v úvodu zahájení plesového programu v podobě krátké ukázky typické slovenské svatby," řekla předsedkyně Regionální obce Slováků v Hradci Králové Julia Špalková.

Vstupenky mizí velmi rychle

Pořadatelé chtějí uspokojit české partnery a návštěvníky, a tak na plese zahraje také královéhradecká kapela Galileo band.

O atmosféru v malém sále se pak bude starat Lidová hudba Javorík pod vedením Jána Judy z Banské Bystrice.

„Je to jediný ples ve městě, který nepotřebuje propagaci. Vstupenky na něj bývají vyprodány rok dopředu. Nejvíce lidí v naší regionální obci pochází z východního Slovenska, ale žijí tu také například Slováci z Nitry, Galanty nebo Nového Města nad Váhom. Naši členové v Čechách studovali, našli tu zaměstnání, svého životního partnera a zůstali. Nejsme utečenci, ani přistěhovalci. Zakotvili jsme v Čechách z prozaických důvodů, přišli jsme sem za svojí láskou. V našich řadách najdete mimo jiné lékaře, piloty, jaderné fyziky, ale i kuchaře, elektrikáře a kancelářské síly,"vysvětlila předsedkyně Julia Špalková.

„Na ples se těším vždy celý rok. Hned, jak jeden skončí, ptám se, kdy si mám napsat do kalendáře datum toho následujícího. Myslím, že Hradec Králové patří k městům a regionům, kde žije nejvíce Slováků v rámci České republiky. Je u nás také řada česko-slovenských rodin, přičemž sama jsem jednou z nich. Je dobré udržovat tradice své země a připomínat si, kde jsou vaše kořeny. Můžete se tak vzájemně obohatit," zhodnotila náměstkyně královéhradeckého primátora Aneta Maclová.

Eva Ženíšková