Čtyři země, čtyři tradiční jídla. Takový je plán projektu partnerství škol Comenius, jehož jedna část se tento týden koná v hradecké restauraci U Študáka, kterou provozuje Střední škola služeb, obchodu a gastronomie Hradec Králové.
Studenti ze čtyř zemí spolupracují na vytvoření mezinárodního menu a na jaře příštího roku své umění předvedou v Evropském parlamentu v Bruselu. Studený předkrm bude typicky holandský, teplý předkrm italský, hlavní chod dánský a menu završí český zákusek.
Právě ten vybírají z tří variant zástupci dánských a italských studentů, samozřejmě ve spolupráci s českými kuchaři. V pěti skupinách je vždy jeden zástupce každé země. „Vybrali jsme jablkový závin, staročeské povidlové taštičky a tradiční lívance. České dezerty nejsou v Evropě až tak známé a mohly by naši zemi proslavit,” uvedla Stanislava Šůlová ze Střední školy služeb, obchodu a gastronomie Hradec Králové.
O tom, který zákusek vyhraje, rozhodnou sami studenti. Učitelé jim do hlasování nezasahují. Nyní je již jisté, že se evropští poslanci mohou těšit na předkrm ve formě ryby.
Italští studenti si atmosféru setkání nemohou vynachválit a unešeni jsou také z historického centra města. „Příjemné je, že se tady dá večer bezpečně procházet. Co se týče projektu, tak jsme rádi, že se ho účastníme. V Hradci Králové je dobrá kombinace studentů a všichni se hned spřátelili. Itálii reprezentují také dva albánští žáci. V našem regionu je hodně imigrantů a jsme otevřeni všem,” řekla Mila Tejada, italská mezinárodní koordinátorka školy pro projekt. Dodala, že někteří z jejích svěřenců jsou velmi dobří kuchaři, ale mají problém s angličtinou. Jazyková bariéra se zde ale překonává.
Práce na zákuscích je hodně a pro Italy i Dány jsou naše dezerty novinkou. „Kolem deváté hodiny začínáme pracovat. Dnes jsme si nejdříve udělali těsto a po upečení jsme začali zdobit různými doplňky. Někteří ze studentů jsou velmi šikovní. Zahraniční studenti se v našich končinách také seznámili s různými typy mouky. Většinou jsou zvyklí pouze na jeden druh,” vysvětlil Deníku proces přípravy pokrmu šéfkuchař Václav Vávra.
Projekt Comenius podporuje Ministerstvo školství České republiky a je zaměřen na školní vzdělávání.