Objekty, které vyžadují rekonstrukci, se prodávají v ceně asi do dvou milionů korun, rekonstruované chalupy stojí několikanásobně více. K tomu se platí i za rozlohu pozemku, který ke stavbě patří. Atraktivní lokality samozřejmě ceny ještě navyšují, navíc je takových chalup v nabídce málo. "Pěkná chalupa na pěkném místě? To aby člověk pohledal," říká makléř.

Podle realitního makléře Šimona Šimůnka by si však lidé, kteří nejsou vyznavači lyžování, měli dávat pozor, zda chalupa, která se jim líbí, neleží blízko lyžařského střediska. "Pokud je skiareál blíž než patnáct nebo dvacet kilometrů, navýší to cenu objektu o sto procent," varuje.

V soutěži strom roku se zatím drží na přdních místech Jabloň která se nachází na zahrádce hospody u Lidmanů v Machovské Lhotě.
FOTO: Jabloň u Lidmanů plodí zlatá jablíčka. Strom roku je poprvé ovocný

Ale i lidé, kteří si koupí levnější objekt s tím, že si jej opraví, mohou narazit. Ceny stavebních prací šly nahoru, řemeslníků je málo, a tak je pravděpodobně čekají potíže. "Měl jsem případy, že si lidé koupili starou stavbu, a pak se na rekonstrukci doslova utavili, takže ji nakonec zase prodali," upozorňuje Jakub Róža..

Do nabídky a ceny zasáhla také letošní koronavirová epidemie a opatření, která vyvolala. Odborníci se zatím neshodli na tom, jaký bude další vývoj cen nemovitostí, konkrétně chalup. Někteří makléři nabádají kupující, aby neváhali, protože hrozí, že ceny půjdou nahoru. "Ve skutečnosti je jim to jedno, jde hlavně o to, aby lidé nakupovali a oni z toho měli zisk," usmívá se nad těmito prognózami Šimon Šimůnek

Ani Jakub Róža dalšímu zdražování chalup moc nevěří, vývoj prý možná půjde opačným směrem. "Epidemie koronaviru přivodila takový zásah do ekonomiky, že se to na cenách projeví určitým poklesem," míní. Podle něj podzim ukáže, kdo měl pravdu. 

Požár historických vagonu v železničním muzeu Výtopna Jaroměř způsobil škodu přes 80mil.
Martin Beran o požáru vlaků: Myslíme si, že se jednalo o žhářský útok