Od 90. let osiřela a od té doby jakoby zamrzla v čase. Místy propadávající se střecha, chybějící okna, podlahy v jednotlivých patrech jsou proděravělé jak ementál - těmi otvory se sypalo obilí - tak vypadá dnes. Mementem doby, kdy ještě sloužila svému účelu, jsou snad jen pytle na obilí, které visí u stropu. Sýpku, která jen tak tak unikla demolici, však čeká velká proměna a ještě před ní zájemci měli v pátek možnost vydat se na komentované prohlídky budovy. Přilákaly okolo pěti set návštěvníků.

„Na střeše budovy mezi věžičkami chceme vytvořit vyhlídkovou terasu, rozšířená by měla být na šířku celé střechy. V nejvyšším patře by měl vzniknout taneční sál pro kulturní akce, o patro níž kongresový sál a v budově vybudujeme také kanceláře,“ prozrazuje jeden z průvodců.

Ambiciozní plán dává majitelům zabrat už teď, nadšení jim nechybí. „Jsme parta mladých lidí a do důchodu času dost,“ tvrdí.

Jen projektová příprava prý trvala tři čtvrtě roku a nejspíš ještě dozná změn. A měsíce zabraly i dosavadní vyklízecí práce.

Ilustrační foto
Knihkupectví na hradeckém nádraží bojuje o život